Снимка: Istock

Въпреки че свързваме мокрите помещения с нашата хигиена, точно те могат да бъдат местата, които са най-уязвими и в които има най-големи предпоставки за развитие на бактерии, плесен и гъбички. За да поддържате в безупречно състояние вашата баня или тоалетна, в следващите редове ви предлагаме няколко съвета как да предотвратите образуването на мухъл. Ето ги и тях:

Перете редовно аксесоарите за баня

Вашите постелки за баня, завеси, хавлии и кърпи поемат най-много влага, така че е важно редовно да ги перете и сушите. След като използвате кърпите и хавлиите, уверете се, че сте ги закачили, за да могат да изсъхнат. Не пропускайте да избършете и коша, в който хвърляте мръсните си кърпи. Добра идея е и да смените традиционния сапун с течен, тъй като водата има тенденция да се събира под сапуна и да създаде влажна среда за развитие на мухъл. Ако все пак предпочитате традиционен сапун, помислете за закупуването на сапунерка с дупки отдолу или използвайте поставка.

Задължително монтирайте вентилатор

Може би това е първото нещо, което трябва да направите, за да осигурите на банята си защита срещу влага и мухъл.

Използвайте чистачка за баня

Разбира се, това е малко досадна задача, особено когато бързате сутрин, но премахването на влагата с чистачка за баня може да ви спести бъдещи главоболия. Отделете няколко минути, за да минете с чистачката по ваната, стените на душ кабината и вратата на душ кабината веднага след като сте си взели душ. Освен това, ако видите вода да капе от прозореца на банята ви, почистете го с чистачката и го подсушете с кърпа, за да предотвратите кондензирането. (Постоянната кондензация може да означава, че имате нужда от повече изолация на прозорците.)

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase