Снимка: iStock
fallback

През следващите две седмици ни очаква голямо празнично похапване, което е по-вероятно да се отрази негативно на размера на талиите ни. Но има ли начин да се насладим на празничните лакомства, без да прекаляваме и без после да изпитваме чувство за вина от качените килограми?

На тези въпроси отговаря диетологът Аби Шарп, която дава и няколко съвета за по-внимателни хранителни практики.

Празничният сезон носи със себе си изкушаващ набор от вкусни, но калорични ястия. Намирането на баланс между наслаждаването на тази храна и поддържането на питателна диета може да бъде предизвикателство точно в този момент.

Според експертите обаче, хората могат абсолютно да се насладят на радостта от сезона, без да компрометират добрата си форма и своето здраве. Но как?

Ето какво трябва да знаете:
Как мога да балансирам празничните си ястия?
Шарп казва, че е важно да се поддържа последователен подход към храненето по време на празниците. Тя съветва хората да се съсредоточат върху добавянето на цвят към храната си, наблягайки на „броене на цвета, а не на калориите“.

Това означава съчетаване на лакомства с разнообразие от плодове и зеленчуци, фибри, протеини и здравословни мазнини. „Това е, което ще ни накара да се чувстваме сити и доволни, което естествено ще предотврати преяждането – без да изпадаме в манталитета на недостига или да ни кара да се чувстваме лишени“, обяснява Шарп.

Поддържането на балансирана диета по време на празниците не означава само избягване на преяждане – това играе решаваща роля в поддържането на енергийните нива, редовността на стомаха и имунното здраве през зимните месеци. Освен това помага за предотвратяване на риска от наддаване на тегло.

„Ние, разбира се, ще се храним повече навън по това време на годината, вероятно ще ядем малко повече сладкиши, повече сол и повече мазни храни от нормалното. Но просто се съсредоточете, когато можете, върху приемането на много по-изобилни плодове и зеленчуци… фибри, протеини и здравословни мазнини.“

Цялата статия можете  да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 месеца

Като празнуваме духовно, а не плътски.

14

Анонимен

преди 4 месеца

За всякало нещо си има време!

13

Анонимен

преди 4 месеца

С буйни танци, а после в празничните нощи правете повече секс от обичайното. Така ще изразходите излишните калории, погълнати на празничната трапеза.

fallback