Снимка: Pixabay

Картофите са почти задължително ястие на всяка трапеза, но всички допускаме грешки при приготвянето им. Това твърди британският готвач Джеф Бейкър, който е готвил за покойната кралица Елизабет.

Става дума за пет грешки, които развалят вкуса на едно ястие.

По-специално, много хора използват стари картофи за готвене, вместо да купуват пресни. Според готвача, ако зеленчукът е омекнал и спаружен, трябва да се изхвърли.

Той също така съветва да изберете вида на картофа според начина на приготвяне. Някои са по-подходящи за пържене, докато други са по-добри за варене или задушаване. Правилният сорт ще изведе вашето ястие на по-високо вкусово ниво.

Друга грешка е използването на прекалено много масло. Това води до картофи, които могат да бъдат попрегорели отвън, но донякъде сурови отвътре.

За бързо приготвяне се препоръчва зеленчуците да се варят 10 минути в подсолена вода преди пържене.

Бейкър посочва, че повечето хора готвят картофите си в много малък съд. Поради това, вместо да се пържи и да получи хрупкава коричка, той започва да се задушава. По-добре е да вземете допълнителен съд и да получите резултата, който сте планирали. Освен това картофите често се оставят във фурната твърде дълго.

„Бих препоръчал поне 30 минути при 220C/200C вентилатор, като проверявате на всеки 10-15 минути и разклащате, за да стане хрупкав. Ако все още не сте сигурни след тези 30 минути, извадете картофа и го опитайте. Не само можете да проверите дали е готово, но можете също така да пробвате първите хапки от най-хрупкавите пържени картофи някога“, каза Бейкър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase