Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин призна за проблема с покачването на цените на кокошите яйца и пилешкото месо. Той отбеляза, че увеличението на цената на кокошите яйца е 40%. Според президента това се дължи на факта, че търсенето надвишава предлагането и вносът не е отворен навреме. Президентът се извини за този „провал на правителството“ по време на годишната пресконференция, съобщава lenta.ru.

„Съвсем наскоро говорих с министъра на земеделието и попитах как стоят нещата с неговите яйца. Каза, че при тях всичко е наред. На което му отговорих: Нашите граждани имат проблеми. Увеличението на кокошите яйца е 40%, а на места дори повече на пилешкото месо.“ Отговори ми, че имаме леко увеличение на доходите… Търсенето се увеличило. Беше сравнително евтин протеин. И популярен сред гражданите. Аз самият харесвам бъркани яйца. По едно време можех да хапна по принцип 10 наведнъж сутринта“, каза държавният глава.

Според президента търсенето на яйца се е увеличило, но не и производството. Вносът „в необходимия обем“ не беше отворен навреме. Сега решението е взето в рамките на ЕАЕС или „във всеки случай трябва да бъде взето през декември“. „Ситуацията несъмнено ще се подобри. Надявам се. Защото тези разговори с Министерството на земеделието са проведени преди поне две седмици. Затова съжалявам и се извинявам в тази връзка. Провал в работата на правителството“, добави Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase