Антрето е първото нещо, което човек вижда, когато стъпи в един дом. То често е подценявано при обзавеждането, но трябва да сте наясно, че то е визитната картичка. Не е без значение дали един гост ще се сблъска с неподредени или безчет връхни дрехи или разхвърляни обувки или ще се почувства уютно още при влизането.

Често хората не обмислят добре идеята за антрето и то остава някак не довършено, и не чак толкова стилно, колкото останалата част от жилището ни. Има различни видове антрета, но при всички основният проблем е, че са малки. И освен да създават първото добро впечатление, те трябва да бъдат практични.

Естествени материали още на входа

Съвременните тенденции са все повече обърнати към природата. Може би заради забързаното ни ежедневие всеки един от нас иска още при влизането у дома да усети уют. Ето защо не само дизайнерите залагат на естествените материали и при антрето.

На мода винаги ще бъдат дървени настилки и облицовки, камъкът също е на мода.

При пода може да избрете различни видове настилки. Важното условие е да търсите качествен и издръжлив материал и не на последно място - лесен за поддръжка. Най-често се залага на различни видове плочки или дюшеме, но и паркетът стои красиво. Все пак винаги съобразявайте, че това е мястото, където няма как да се избегне влагата.

Дървена или ламинирана облицовка, мазилка или тапет на стените? И тук е въпрос на вкус и най-вече съчетание с общата концепция за дизайн на дома ви. Ако искате да заложите на по-изчистен вариант, мазилката е добър вариант. Тапетите пък създават акцент и уют, хубавото е, че могат да играят и само ролята на акцент.  

Цветове

Изборът на цвят е много важен при оформянето на тази част от дома ни. Светлите нюанси често са предпочитани, защото "отварят" антрето. Ярките цветове пък създават настроение, но тук отново важен е личния почерк. Правилото при антрето е "три цвята", като най-често се комбинират два светли цвята и един тъмен за акцент. Като пример може да се даде модерна визия, в която доминират бяло, сиво и черно. Бялото се комбинира чудесно и с дърво.  

Мебелите

Когато избираме мебели, трябваме да се съобразим с мястото, с което разполагаме. И да използваме рационално всеки ъгъл и дори височина.

Портмантото или шкаф за обувки са сред препоръчителните мебели, като на пазара има голям избор. Както цветово, така и като визия - от класическа до по-нестандартна. Все пак трява да е съобразено и със стила на дома ви. Ако разполагате с достатъчно място, добавете табуретка. За удобство и акцент. Ако нямате допълнителен дрешник, вграденият гардероб в антрето е добър вариант. Стига да имате нужното място.

Всяко кухо пространство в антрето би могло да се оползотвори и да се превърне в място за чекмеджета. Може да заложите и на етажерки, които да бъдат разположени на по-голям височина, които да бъдат основата за различни акценти.

Огледалата са задължителен елемент, ако искате да придадете чувството за разширяване на пространството. Независимо дали са на една от стените или дори на тавана. Те обаче не трябва да се слагат безразборно. Обикновено срещу тях трябва да е "празна" стена, която да не обърква при изображението.

В "Мебели Виденов" можете да разгледате десетки предложения за обзавеждане на антре, при необходимост или нужда от съвети, спокойно можете да се обърнете и към консултантите, които да ви дадат ценни насоки.

Осветление

Осветлението е незаобиколим фактор при обзавеждането на антрето. В повечето случай то няма пряк достъп до ежедневна светлина и затова е много важно какво осветление ще осигурите. Тук също има богат избор, който зависи от цялостната визия входа на жилището - от LED пана и лунички, подходящи за окачени тавани, до полилеи.

Антрето позволява да се развихрим и за някои по-дребни детайли и акценти. Можете да използвате декорация, която да допълните със светлини, да окачите картини, като за тази цел могат да се използват различните ниши.

Перфектното антре трябва да бъде и лесно за почистване, тъй като това е едно от замърсяваните части на всеки дом. Затова не го претрупвайте и изберете настилка, която освен уют и красота, трябва да се измива лесно.