Снимка: Istock

Освен за кулинарни цели, белият оцет намира все по-широко приложение и в домакинството – като един от най-ценните помощници в борбата с нечистотиите и замърсяванията. В следващите редове ще ви споделим част от неговите „магически“ качества и как той може да ви помогне да поддържате дома си чист. Ето как да го използвате:

В миялната

Има поне две чудесни приложения на дестилиран бял оцет за вашата автоматична съдомиялна машина. Първо, можете да го използвате като евтин и ефективен измиващ препарат, за да направите вашите чаши, чинии и други съдове искрящо чисти. Второ, той може да ви помогне за почистването на самата съдомиялна машина веднъж годишно (или няколко пъти, ако имате твърда вода). Изсипете чаша бял оцет в празна съдомиялна, след което я пуснете за кратък цикъл. Така ще можете да се отървете от варовика и натрупванията на сапун, които могат да попречат на вашата миялна машина да работи с максимална ефективност.

За цветята във вазите

Със сигурност сте чували поне за няколко начина да увеличите трайността на цветята, които използвате за декорация. Някои хора добавят сода и лимон (или лайм) или пък аспирин във вазата с цветя. Друг трик, който можете да използвате е да добавите няколко супени лъжици дестилиран бял оцет към водата, заедно с малко захар.

За да почистите фугите и плочките

Вероятно първата ви мисъл, когато чуете „почистване на фуги“ е да използвате белина. Оказва се, че дестилираният бял оцет може да ви свърши същата работа, при това без да използвате агресивни химически препарати. За целта – напръскайте фугите и плочките с оцет и изчакайте да подейства около един час, а след това натъркайте с мека четка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase