Снимка: Istock

В дома ви със сигурност има неща, предмети, храни, които са с изтекъл срок. Вероятността да не си давате сметка за това е голяма. Обикновено се фокусираме върху годността на храната, като забравяме, че всяка вещ и предмет вкъщи има своя срок на експлоатация. Прекалено дълготрайното ползване на някои вещи може да крие риск от инфекции, както и здравословни проблеми.

Вижте кои са нещата, които е най-добре да изхвърлите, след като разберете колко дълго е препоръчително да ги използвате.

Подправки

Повечето подправки са годни за употреба не повече от 2 години. Ако в кухненския си шкаф имате такива, които стоят повече от този срок на годност е най-добре да ги изхвърлите. Това важи още повече, ако са вече отворени и стоят изложени на въздух.

Обувки за спорт

Ако спортувате активно и имате любим чифт маратонки или гуменки, трябва да знаете, че срокът им на експлоатация е не повече от шест месеца. Спортните обувки се изхабяват бързо от здравословна гледна точка. Дори да не са скъсани, те са наситени с пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии, включително бактерии, които могат да причинят инфекции.

Четка за зъби

Четките за зъби е добре да бъдат сменяни на всеки 3 месеца. Те се използват ежедневно по минимум два пъти. Това увеличава значително риска от задържане на бактерии и остатъци от храна. Затова сменяйте четката за зъби редовно. Не чакайте да минат 3 месеца.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase