Снимка: iStock

Представете си следната картинка – събуждате се една сутрин, поглеждате се в огледалото и забелязвате нещо обезпокоително. Не говорим за бръчки, фини линии или подути очи, а за оредяваща коса, увеличаваща се релефна линия на косата или дори плешиви петна. Косопадът е често срещано притеснително състояние, засягащо както мъжете, така и жените, и може значително да повлияе на самочувствието и увереността на човек.

Но не се страхувайте! Ние ще се потопим с вас в мистериите на косопада, като изследваме причините за него и ще ви предоставим експертни начини за предотвратяването и лечението му. От разбирането на тънкостите на цикъла на растеж на косата до промените в начина на живот, които насърчават здравословния растеж на косата, ние ще ви предоставим знанията, от които се нуждаете, за да поддържате или да се завърнете към здравата и красива коса.

Най-честите причини за косопад

Косопадът възниква, когато количеството опадала коса надвишава количеството на порасналата. Проявява се по различни начини, като дерматологът Анди Горен казва, че при повечето хора се забелязва загуба на коса, когато повече от 50% от кичурите в дадена област липсват. Друг често срещан признак е прекомерното окапване под душа или докато се разресвате.

С напредването на възрастта косата ни става по-тънка и по-податлива на окапване. Това постепенно изтъняване, известно като андрогенна алопеция или плешивост, може да засегне всеки. Генетичните фактори също играят важна роля – фамилната анамнеза за косопад увеличава вероятността да го изпитате. Хормоналните промени, като тези, възникващи по време на бременност или менопауза, също могат да нарушат деликатния баланс на растеж на косата, което води до временна или продължителна загуба на коса. Освен това, независимо дали става дума за стрес на работното място или за проблеми в личния живот, високите нива на притеснение могат да накарат кичурите ви да започнат да падат.

Основните медицински състояния, включително автоимунни заболявания, дисфункция на щитовидната жлеза и кожни заболявания, също могат да причинят косопад. Някои лекарства, като тези, използвани за лечение на рак, могат да доведат до загуба на коса като страничен ефект.


Повече по темата за това как да се справите с косопада, четете в Tialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase