Снимка: iStock

Точно сега, когато навън грее слънце и лятото наближава, е идеалното време да подобрим хидратация на организма. Това означава да пием вода често, при това определено количество.

Защо консумацията на вода е толкова важна?
„Тялото се състои от 50–70% вода и от нея зависи дали то ще функционира правилно. Всяка клетка, тъкан и орган в него се нуждае от вода, за да работи нормално“, казва Тоби Амидор, който е експерт по хранене и автор на бестселър за фелксетариански рецепти

„Поддържането на адекватна хидратация е важно поради много причини“, добавя Лорън Манакър, регистриран диетолог. Тя посочва, че качественото хидратиране помага на хората да се справят с мозъчната мъгла, както и да изхвърлят токсините си. Дори в някои случаи насърчава и отслабването. Също така помага на тялото да поддържа подходяща температура.

„Водата съставлява голям процент от кръвта, която пренася основни хранителни вещества до вашите клетки и също така пренася отпадъчния материал до вашите бъбреци“, казва Амидор. Той също е на мнение, че чрез нея се регулира телесната температура. Да не говорим, че има особена важност за правилното функциониране на храносмилателния тракт.

„Оптималната хидратация също помага за поддържане на енергийните нива. Водата е необходима за пренасяне на хранителни вещества до клетките“, казва още Грийн. Експертът обяснява, че хроничната дехидратация може да доведе до храносмилателни проблеми, камъни в бъбреците и високо кръвно налягане.

Дехидратацията има множество негативни ефекти  
Организмът губи вода непрекъснато - чрез процесите на потене, образуване на урина и изхождане. „Когато губите повече течности, отколкото приемате, тялото ви в крайна сметка няма достатъчно вода, за да функционира правилно при върхова производителност. Поради това можете да се окажете с главоболие, световъртеж, храносмилателни проблеми (запек) и умора. Дехидратацията също може да повлияе на негативен начин на настроението, паметта и когнитивните способности. След рехидратация тези симптоми изчезват“, казва Амидор.

Колко вода трябва да пиете, за да сте добре хидратирани?
Обикновено хората смятат, че 1-1,5 литра на ден е напълно достатъчно количество. Но не и за лятото, когато високите температури водят до потене. Ето защо за мъжете е препоръчително да пият поне 3,7 литра вода на ден. Докато жените трябва да поглъщат до 2,7 литра. Отделно са другите напитки, повечето от които са газирани или подсладени.

Човек обикновено получава около 20% от водата, от която се нуждае от храната, особено от плодове и зеленчуци. Като се вземат предвид тези проценти, се изчислява, че жените се нуждаят от около 9 чаши течности на ден, а мъжете - от около 12,5 чаши за правилна хидратация.

Всеки от нас се нуждае от различно количество течности според неговите потребности
Според специалистите, на спортуващите, например, има трябва повече вода, в сравнение с по-неактивните хора. Има няколко фактора, които те вземат предвид:

Как да пиете повече вода, четете в Tialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase