IStockphoto

Смятан от мнозина за златото в грижата за кожата, ретинолът има множество предимства. Увеличава производството на кожни клетки, отпушва порите, ексфолира и засилва синтезирането на колаген, за да се бори с образуването на фини линии и бръчки. Всички тези предимства го правят вълшебен лек за множество проблеми с кожата. Освен това ретинолът може да бъде срещнат в почти всеки козметичен продукт както без, така и с рецепта.

Но въпреки всичко добро, което прави, има също толкова много неща, които могат да се объркат при използването на ретинол. Преди той да подейства магически, има голяма вероятност да причини сухота, дразнене, зачервяване и чувствителност. С други думи, ползите от ретинола изискват търпение, последователност и правилна техника.
 
Какво е ретинол?
 
Ретинолът е производно на витамин А, за което е известно, че помага за регулирането на обмяната на клетките на кожата и стимулира производството на колаген. По този начин допринася за подобряване на външния вид на тена и текстурата на кожата, като помага за намаляването на обезцветяването и подобрява външния вид на фините линии и бръчките. Може също така да се използва за намаляване на пъпките и петната.

Колко често и в какви количества се използва?
 
Въпреки че ретинолът може да се използва всяка вечер, когато го включите за първи път в рутината си, дерматолозите съветват да се ограничите само до няколко пъти седмично, за да осигурите поносимост. Обикновено е най-добре да започнете с ниска концентрация, като се уверите, че нанасяте само количество с размер на грахово зърно върху цялото лице и бавно увеличавате честотата според поносимостта.
 
В зависимост от вашия тип кожа, може да отнеме само няколко седмици, за да свикнете с редовната употреба на ретинол. Винаги обаче е важно да започнете да го използвате само два до три пъти седмично и да увеличавате според поносимостта. Въпреки това, за повечето хора, колкото повече го прилагате, толкова повече резултати ще видите – стига да го използвате правилно.
 
Трябва да се стремите да използвате ретинол последователно, в идеалния случай всяка вечер. Започнете с ниска концентрация и вървете бавно нагоре, като нанасяте ретинол ежедневно. Най-добрият тип и количество ретинол, с които да започнете, зависи от вашия тип кожа и грижа. Ако например използвате ретинол за лечение на акне, най-вероятно ще искате да започнете с по-висока доза, като 0,1 процента, или вероятно дори с ретиноид, отпускан с рецепта. Ако използвате ретинол за козметични цели, започнете с много ниска доза, като например 0,05 процента, и след като използвате една бутилка, тубичка или флакон, опитайте да увеличите до следващата налична концентрация. Така търпението ще се отплати, тъй като толерантността се изгражда с течение на времето и бавното приближаване към по-високата концентрация ще намали шансовете за възпаление и раздразнение.
 
Освен това е важно да се отбележи, че ретинолът се предлага в няколко форми. Това, което ги отличава, е броят на химическите превръщания, необходими за достигане на формата на ретинол, който е активен в кожата. Така че не всички ретиноли са създадени еднакви – ретинил палмитатът е по-слаб от ретинола, който е по-слаб от ретиналдехида, който е по-слаб от третиноина.
 
Какви са страничните ефекти от ретинола?

Витамин С и ретинол – може ли да ги ползвате заедно?

Бюти съвети: Защо трябва да използваме ретинол върху цялото тяло?

Седем мита за ретинола, в които не трябва да вярвате

Употребата на ретинол често е ограничена от потенциала му да причинява странични ефекти, които включват дразнене, зачервяване, лющене и чувствителност към слънцето. Хората с чувствителна кожа са по-склонни да получат странични ефекти, а някои може изобщо да не ги изпитат. Може също така да почувствате изключително суха или лющеща се кожа и усещане за парене.
 
Колко дълго ще продължат симптомите зависи от вашия тип кожа и силата на ретинола, който сте използвали. Дразненето може да продължи няколко дни. Като цяло има тенденция кожата да се успокои около три или четири дни след спиране на употребата.

Още за прекомерната употреба на ретинол и други съвети за красота ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase