IStockphoto

През последните години колагенът на прах превзе уелнес пространството и е лесно да разберем защо. Добавката е рекламирана като най-добрия продукт за по-стегната кожа и по-здрави стави. Всъщност предполагаемите предимства на колагена на прах станаха толкова нашумели, че хората го добавят към смутита, протеинови блокчета, бисквити и дори бъркани яйца. Но какво точно представлява колагенът на прах и трябва ли да го добавите към режима си?

Какво е колаген?
 
Колагенът е протеин, естествено произведен от тялото. Това е основният структурен компонент на съединителната тъкан, който придава здравина и еластичност на вашата кожа, сухожилия, връзки, кръвоносни съдове и чревна лигавица. Той също така е най-доминиращият протеин в тялото ви, тъй като съставлява около 30% от общия протеин. Има 28 вида колаген, но най-често срещаните включват:
 
Тип I – този тип е отговорен за здравината и устойчивостта на цялата съединителна тъкан. Той съставлява 80 до 90% от колагена в кожата, но се намира и в други тъкани като сухожилията, ставните връзки, костите и роговицата на окото.

Тип II – намира се в ставите и дисковете на гръбнака ви. Той придава устойчивост на натиск.

Тип III – този тип съставлява около 15% от колагена на кожата. Участва в ранните фази на заздравяването на рани и се намира в органи, артерии и мускули. Той осигурява на клетките гъвкава мрежеста опора.

Тип IV – тип IV е свързан с прикрепване и опора в слоевете на кожата ви.
 
С течение на времето тялото произвежда по-малко колаген. Това е напълно нормална част от стареенето, но някои външни фактори могат да ускорят тази загуба, включително пушенето, UV радиацията и замърсяването на околната среда. Ограничаването на тези вредни фактори може да предпази съществуващия ви колаген, но може да помислите и за приемане на колаген на прах, за да повишите нивата си.

Какво е колаген на прах?
 
Колагенът на прах по същество е малки парченца животински колаген. За да се направи, производителите използват химически процеси за разграждане на кожата, костите, белите дробове, тъканите, сухожилията и други съединителни тъкани от животински източници. Резултатът е малки градивни елементи от протеин (пептиди), които са по-лесни за усвояване. След това пептидите се изсушават и се смилат, за да се получи прах, който може да се постави в капсули, да се добави към храната или да се смеси в течности.
 
Според експерти, най-често срещаният източник на колаген на прах е говеждото, но други са направени от морски и пилешки източници, включително черупки от яйца. По-конкретно, морският колаген се добива от кожата, люспите и костите на риба като треска, сьомга или тилапия.
 
Независимо от източника, колагенът на прах не е пълен протеин, което означава, че не съдържа всички девет незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае – обикновено съдържа само две или три. По този начин колагенът на прах може да допринесе за вашия прием на протеини, но не трябва да бъде основният ви източник.
 
Ползи от колагена на прах
 
Много от ползите за здравето, произлизащи от добавките с колаген, все още се проучват, така че няма достатъчно доказателства, за да се направят общи твърдения за техните ефекти. Предполагаемите ползи също няма да се появят при всеки човек, който пие колаген. Плюс това, приемането на колаген за няколко седмици може да не доведе до забележими разлики, които можете конкретно да свържете с него. Необходима е дългосрочна употреба, за да се видят ефектите.
 
Освен това е важно да се признае, че анекдотичните резултати често са преувеличени. Тези, които добавят колаген към диетата си, може също така да направят други значителни промени в храненето или тренировките. Като осъзнаете тези предупреждения, ще можете да развиете по-реалистични очаквания относно потенциалните ползи от колагена, които са описани по-долу.
 

Колаген – как да приемате достатъчно?

Колаген в грижата за кожата – заслужава ли си?

Колагенови лепенки за очи – защо са полезни?

Здраве на кожата
 
Като се има предвид, че колагенът играе толкова голяма роля в кожата, не е изненада, че много от предполагаемите ползи включват именно здравето на най-големия човешки орган. Експертите казват, че настоящите изследвания показват, че съставката може да помогне за подобряване на еластичността, текстурата и хидратацията на кожата, както и да се бори с появата на бръчки.

Още за полезните свойства на колагена на прах и други съвети за красота ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase