Снимка: Istock

В готвенето използваме различни мазнини. Олиото е сред най-употребяваните масла за готвене, но далеч не е единственото. Има много други мазнини, които имат невероятни качества в приготвянето на различни ястия, а и притежават фантастични ползи за здравето. Алтернативните мазнини за готвене са популярни и заради здравословните си ефекти.

Всяка мазнина за готвене обаче има своите особености, заради които трябва да се използва при определен начин. Много важна е температурата на готвене и точката на кипене, които са главният ориентир за това как да ги употребявате правилно, така че да извлечете максимума от тях.

Как да използвате правилно различните видове мазнини за готвене?

Зехтин

Студено пресованият зехтин или зехтин екстра-върджин е една от най-популярните мазнини. Той обаче се слави с това, че е подходящ само за студени ястия, салати и дресинги, а не за готвене. Вкусът му е горчив, а при нагряване става още по-натрапчив. Смята се, че с този вид зехтин не е добре да се готви.

Това не е така. Студено пресованият зехтин е напълно годен за готвене. За да се насладите на неговите вкусови и хранителни качества е важно да не го загрявате на температура по-висока от 190 градуса.

Фъстъчено масло

Може да се учудите, но фъстъченото масло също е подходящо за готвене. То е полезно за сърдечносъдовата система, защото понижава холестерола и балансира нивата на триглицеридите. Контролира и стойностите на кръвната захар, което го прави чудесен помощник в контрола и превенцията на диабет.

Фъстъченото масло има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене при температура до 230 градуса. Подходящо е за печене и пържене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase