Снимка БГНЕС

На 3 април се навършват 50 години от провеждането на първия разговор от мобилен клетъчен телефон. Това се случва през далечната 1973 г. благодарение на  инженер Мартин Купър, работещ за американската компания Motorola.

"Джоел, обаждам ти се от мобилен телефон. От истински." Така е започнал първият разговор по мобилен телефон. Отговорът, който Купър получил, бил мълчание.

Апаратът, който той използва, тежи почти килограм. Зареждането му отнема 10 часа, за да се проведе 30-минутен разговор. Но Motorola DynaTac 8000X е първият в света мобилен телефон.

Половин век по-късно неговото изобретение вече се използва от над 68% от населението. 

Нищо не предвещавало, че обаждането от мобилен телефон ще доведе до всички функционалности, които имат те днес. Изобретателят му си спомня в интервю за EFE, че не си е представял, че в бъдеще тези устройства ще включват цифрови камери или интернет.

Изобретението се превърна в една от "големите революции на човечеството поради промяната, която внесе в живота ни, дори повече от стационарния телефон", обяснява Фернандо Суарес, председател на Испанската асоциация на компютърните инженери.

Ако за конвенционалния телефон са били необходими почти 65 години, за да достигне 100 милиона потребители, то за мобилния телефон не са били необходими дори 50, за да надхвърли 5,4 млрд., казва Суарес

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase