Снимка: Istock

Утайката от кафе е нещо, което в никакъв случай не трябва да изхвърляте. Тя може да ви бъде полезна в много отношения – в домакинството, в красотата, в грижата за дома и градината. Утайката от кафе има много алтернативни употреби, с които ще ви запознаем, за да ви помогнем да улесните ежедневието си.

Ето 10 алтернативни употреби на утайката от кафе, която да използвате по хитър начин.

1. За ароматизиране на дома.

Уханието на кафето е прекрасно и може да се използва за ароматизиране на дома. Тя действа като естествен дезодорант, премахващ всички неприятни миризми. Можете да поставите чинийки с утайка от кафе из различни кътчета на дома, в кошчето за боклук, в хладилника, в килера. Това са местата, излъчващи най-силна неприятна миризма.

2. Скраб за кожа.

От утайката от кафе става прекрасен скраб за ексфолиране и почистване на кожата. Кафето е подходящо, защото е богато на етерични масла и антиоксиданти, които едновременно почистват и подхранват кожата.

3. За бърз растеж и против косопад.

С утайка от кафе могат да се приготвят множество маски за коса, намаляващи косопада и стимулиращи растежа на косата. Утайката от кафе премахва наслагванията по косъма и скалпа, отпушва порите на кожата, а антиоксидантите в кафето потискат възпаленията.

4. За почистване на скара и барбекю.

Утайката от кафе е подходяща и за почистване на загоряла скара. Тя действа като абразив, който отстранява наслагванията. Ако искате по-лесно да почистите загорялата скара, втрийте малко утайка от кафе в замърсените части, оставете да подейства малко, след което почистете с препарат.

5. За почистване на загорели съдове.

Утайката от кафе е подходяща както за загоряла скара, така и за силно замърсени съдове. Втрийте я в тях, преди да измиете с препарат и гъба. Това ще улесни значително почистването им.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase