IStockphoto
fallback

Постна питка е първото нещо, за което трябва да помислите за празничната трапеза на Бъдни вечер.

Както всяка година, цялото семейство се събира около нея.

И похапва само ястия без месо.

Според традициите, на 24 декември се сервират нечетен брой ястия. Това може да бъдат сарми, туршия, варен фасул, постна питка, ошав, варено жито, орехи, плодове и други. След като най-възрастният от родата прочете молитва и прекади масата (в някои краища на страната), той трябва да отчупи от обредния хляб.
 
Първото парче от питката е за Богородица, следват за къщата и починалите. После се раздава на всички присъстващи. Трябва да се опита от всички ястия – за здраве и берекет.
 
Всяка година по Бъдни вечер много домакини се чудят каква рецепта за постна питка да използват. Някои вече имат горчив опит от предишни празници. Обикновено тя става твърда като камък и не може да бухне достатъчно. Вкусът пък е друг проблем, защото твърде многото сода променя цвета и придава горчивина.
 
Постни рецепти – питка
 
Ето и какви продукти са ви необходими:
 
3 с. л. олио;
400 мл хладка вода;
700 г брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 ч. л. сол;
2 с. л. оцет.
 

Капама за Коледа – как да я приготвите?

Постни рецепти за Бъдни вечер: Сарми с орехи и стафиди

Постни рецепти – ориз със сини сливи

Как да приготвите постна питка и други рецепти за празниците ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback