IStockphoto

Температурите падат, дрехите стават по-дебели, а дните по-къси. Трите знака, че зимата наближава, а с нея и опасността от грип и настинка. Вероятно няма човек, който поне веднъж да не е преминавал през досадните симптоми като зачервено гърло, пресипнал глас и запушен нос. Всеки от нас се лекува по различен начин, но някога чудили ли сте се защо всъщност се разболяваме повече през зимата?

Учените успяха да намерят убедително обяснение защо през зимата се появяват повече респираторни заболявания. В проучването изследователите установили, че студеният въздух може да увреди имунния отговор в ноздрите. Намаляването на температурата в носа само с 5 градуса може да убие почти 50% от клетките, борещи се с вируса и бактериите в ноздрите.
 
„Това е първият път, когато имаме биологично, молекулярно обяснение по отношение на един фактор от нашия вроден имунен отговор, който изглежда е ограничен от по-ниските температури“, казва д-р Зара Пател пред CNN. Д-р Бенджамин Блейър допълва, че студеният въздух е свързан с повишена вероятност от вирусна инфекция, защото по същество сме загубили половината от имунитета си само с този малък спад на температурата.
 
Проучването обаче има ограничения. Учените са провели инвитро изследвания, което означава, че всъщност е използвана човешка тъкан, а не живи хора. По думите на Пател, често констатациите от инвитро изследванията се потвърждават и с истински пациенти, но невинаги.
 
За да разберат защо се разболяваме повече през зимата, учените тръгнали на детективска мисия. Разбират, че респираторният вирус или бактерия нахлува в носа, един от основните входове на тялото. Незабавно предната част на носа открива микроба, доста преди задната част да разбере за натрапника. В този момент клетките, покриващи носа, веднага започват да създават милиарди прости копия на себе си, наречени извънклетъчни везикули или EV.
 
Чай от джинджифил – какви са ползите му при настинка и грип?

Бъз – здравословните му ползи и може ли да предотврати настинка

Как да познаете дали е грип, настинка, или коронавирус?
 
„EV не могат да се делят както клетките, но те са като миниверсии на клетки, специално предназначени да отидат и да убият тези вируси“, казва Блейър пред CNN. Допълва, че EV действат като примамки, така че когато вдишате вирус, той се прикрепва към тях, вместо към клетките. След това те се изхвърлят от тялото, преди да успеят да стигнат до местоназначението си и да се размножат.
 
„Това е една от частите, ако не и единствената част от имунната система, която напуска тялото ви, за да се бори с бактериите и вирусите, преди те действително да попаднат в организма“, обяснява Блейър.

Още за вирусите през зимата и други съвети за силен имунитет ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase