Снимка: Istock

Прасковите са истински дар от природата през лятото. Сочни, сладки, пълни със сокове, вкусове и сладост. Тяхната трайност обаче не е особено голяма. Тя може да се скъси още, ако не се съхраняват правилно. Ако сте си купили по-голямо количество праскови или пък отглеждате праскови и това ви дава възможност да се радвате на обилна реколта, вероятно бихте искали да знаете как правилно да ги съхранявате така, че да не се развалят бързо. Ето някои хитрини за тази цел.

Първата стъпка за правилното съхранение на вашите праскови е да определите колко узрели са те. Ако са по-твърди и не са така ароматни и сочни, както когато са напълно узрели, значи можете да действате, като ги държите на стайна температура. Важно е да ги отделите една от друга. Подредете ги в една редица. Не ги трупайте една върху друга. Това ще ускори процесите на гниене. След няколко дни прасковите започват да узряват по-бързо и да добират аромата и сладостта на зрелите праскови. Ще разберете кога са узрели, ако натиснете леко с пръст в средата. Ако остава отпечатък, значи прасковата е узряла.

Ако имате добре узрели праскови, най-добрата стратегия е да ги ядете веднага. Колкото повече ги държите, толкова по-бързо се развалят. За да забавите скапването им и да ги запазите за по-дълго, ако са вече узрели, съхранявайте ги в хладилник. Това ще ви даде малко повече време да им се насладите. Хладната и студена среда в хладилника забавя зреенето и отлага скапването на прасковите. Но ако са добре узрели, няма да издържат повече от няколко дни в хладилника.

И в двата случая е много важно да не миете прасковите. Ако го направите, влагата от водата по външната им ципа ще ускори процесите на гниене и ще развали прасковите. В мъхестата ципа на прасковите се съдържат вещества, които действат като естествен консервант на плода, който забавя процесите на гниене и скапване. Затова е важно да не го отмивате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

6

Когато са изкъпани

преди 1 месец

и старателно подсушени с език, преди да се направи прасковен мармалад...

5

Вкусни и полезни

преди 1 месец

На ракия, същото важи и за сливите.

4

anonimen

преди 1 месец

abe nai obicham praskovki ot mlado dravce lekomahesti yam gi bez da gi mieem