Снимка: Pixabay

Загубата на коса е много по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените, така че използването ѝ за описание на някого е форма на дискриминация по полова принадлежност, се казва в съдебно решение. Коментирането на оплешивяването на мъж на работното място е равносилно на отбелязването на размера на женските гърди, сочи заключението.

Решението, взето от състав от трима мъже, които при вземането на решението си се оплакват от собствената си липса на коса, идва по дело между електротехник ветеран и фирма, в която е работил.

Тони Фин, който претендира за обезщетение, е работил за базираната в Западен Йоркшир British Bung Company почти 24 години, когато е бил уволнен през май миналата година. Той завежда дело пред трибунала, в което твърди, че е станал жертва на сексуален тормоз след инцидент с началника на завода Джейми Кинг, пише в. "Гардиън".

Фин твърди, че по време на скандал в цеха през юли 2019 г. Кинг го е нарекъл "плешива кучка". Трибуналът чу, че Фин е бил по-малко разстроен от "англосаксонския" език, отколкото от коментара за външния му вид.

Твърдението доведе до това, че съдебният състав - ръководен от съдия Джонатан Брейн - обсъждаше дали забележката за плешивостта му е просто обида или всъщност е тормоз.

Още по темата
"Не се съмняваме, че споменаването на плешивостта по този пейоративен начин е било нежелано поведение по отношение на Фин" - констатира трибуналът. "Това е силен език. Въпреки че, както констатираме, индустриалният език е бил нещо обичайно в този заводски цех в Западен Йоркшир, по наша преценка г-н Кинг е преминал границата, като е направил забележки лично към ищеца относно външния му вид."

Фин не се е оплакал от употребата на "уличен език", но е бил особено засегнат от това, че е бил наречен плешив, заяви съдебният състав.

"Трудно е да се направи друго заключение, освен че г-н Кинг е изрекъл тези думи с цел да накърни достойнството на Фин и да създаде за него заплашителна, враждебна, унизителна, оскърбителна или обидна среда", се казва в решението. "По собственото му признание, намерението на г-н Кинг е било да го заплаши и обиди. По наше мнение съществува връзка между думата "плешив", от една страна, и защитената характеристика на пола, от друга.

"Адвокатът на дружеството е имал право да твърди, че както жените, така и мъжете могат да бъдат плешиви. Въпреки това, както ще потвърдят и тримата членове на трибунала, оплешивяването е много по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

"Ние смятаме, че то е неразривно свързана с пола."

Като част от решението си съдебният състав повдига въпроса за предишно дело на трибунала, в което е установено, че мъж е дискриминирал сексуално жена, като е направил забележка за размера на гърдите ѝ, за да опровергае становището на фирмата. "Много по-вероятно е лицето, което получава коментар като този, който беше направен в случая, да е жена", заяви трибуналът.

"Също така е много по-вероятно лицето, което получава забележка като тази, направена от г-н Кинг, да е мъж. Г-н Кинг е направил забележката с цел да засегне ищеца, като е коментирал външния му вид, който често се среща при мъжете.

"Поради това трибуналът определя, че като е нарекъл ищеца "плешива кучка" ... поведението на г-н Кинг е било нежелано, то е накърнило достойнството на ищеца, създало е смущаваща среда за него, било е направено с тази цел и е свързано с пола на ищеца."

Обезщетението на Фин ще бъде определено на по-късна дата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase