Снимка: БГНЕС

Допреди няколко години организацията на изкачването на хълма, водещ до един от най-популярните храмове в Киото, щеше да изпита търпението на будистки светец. Пристигането на още един вагон с туристи караше пешеходците да бягат по тесни пътеки, които вече са задръстени от други посетители на път за Кийомидзу-дера.

Но това беше преди пандемията от COVID-19. Днес какофонията от английски и китайски, както и малко други европейски и азиатски езици, е заменена от бърборенето на японски деца на училищни екскурзии. Магазините, в които се продават сувенири и сладкиши уагаши, са почти празни, а незаетият им персонал може би си спомня за по-доходоносни времена.

Две години след пандемията някои от жителите на древната столица признават, че са се научили да приемат живота без чуждестранните посетители, които някога са били добре дошли заради парите, които влагат в местната икономика, но и са предизвиквали възмущение заради своите културни грешки, а в някои случаи, зашеметяващо лошо възпитание.

Глобалният бум на японската поп култура и кухня, по-слабата йена и избледняващите спомени от ядрената катастрофа през март 2011 г. във Фукушима превърнаха страната в история на успеха в туризма. През 2019 г. рекордните 31 милиона души са дошли в Япония от чужбина, а приблизително 8 милиона от тях са включили Киото в своя маршрут.

Подкрепено от успешната си кандидатура за домакинство на летните олимпийски игри през 2020 г., правителството си постави амбициозна цел, към която продължава да се придържа - 60 милиона чуждестранни посетители до края на това десетилетие.

Но след последните две години, които донесоха най-строгите ограничения на границите в света, туристическият бум в Япония сякаш принадлежи на различна епоха.

До миналата година печалбите от предишното десетилетие бяха заличени, първо от пристигането на коронавируса, след това от нови вълни, които принудиха правителството да се откаже от плановете за постепенно отваряне към туристи и други хора от чужбина. Само 245 900 чуждестранни посетители са пристигнали в Япония през 2021 г., според туристическата агенция, спад от 99,2% спрямо нивата преди пандемията.

"Сега се чувствам много различно", казва собственикът на магазин за сладолед близо до храма Кийомидзу пред The Guardian. "Преди имаше много чуждестранни туристи, но сега е почти празно."

Въпреки загубата на приходи, жителите на Киото са разделени относно евентуалното завръщане на значителен брой чуждестранни посетители.

Неотдавна градът беше в центъра на реакция срещу "замърсяването от туризъм". В района на Гион бяха издигнати табели, предупреждаващи посетителите да не влизат и – често срещано оплакване – да досаждат на преминаващите гейко и майко аниматори за селфита, докато вървят към вечерните си срещи в чайната.

Трафикът задръсти популярни места за разглеждане на забележителности, докато местните се мъчеха да намерят място в автобусите, претъпкани с туристи и техния багаж. Ресторантьори критикуваха туристи, които правеха групови резервации, но така и не идваха.

Засега туристическата икономика на Киото зависи от местните посетители, чието присъствие се отлива и тече в крачка с мерките за ограничаване на последната вълна от коронавирусни инфекции.

Мари Самеджима е сред местните бизнесмени, които са нетърпеливи за връщането на бакугай - експлозивно купуване - отприщен от безплатни глупи от китайски туристи, които се спуснаха в Киото преди пандемията.

"Те похарчиха много пари тук", казва Самеджима, който управлява магазин за подаръци. "Разбирам защо някои хора се колебаят да се върнат към онези дни – и аз имам своите съмнения – но бих предпочел отново да видя чуждестранни туристи."

Броят на клиентите в магазина на Йошинобу Йошида, който продава сгъваеми вентилатори Kyô sensu, е намалял с цели 60% през последните две години. "Не знам какво ще правим, ако продължава така", казва Йошида, чийто магазин стои на същото място близо до Кийомидзу от век. "Ако съм честен, не мисля, че ще се върнем към нормалното за още няколко години."

Тъй като скокът на заразените заради "Омикрон" все още не е достигнал своя връх, а правителството на Япония показва малко ентусиазъм за премахване на забраната за пътуване, малцина очакват чуждестранните туристи да се върнат скоро в Киото. И когато го направят, се очаква цифрите да са малка част от тези преди пандемията.

Това може и да не е лошо, според Томоко Нагацука, която си спомня, че в нейното кафене се говори повече китайски, отколкото японски, където уморените туристи се зареждат със зелен чай и традиционни сладкиши.

"Киото не е особено голям град, така че твърде много чуждестранни туристи оказват натиск върху неща като обществения транспорт", каза тя. "Те бяха страхотни за бизнеса, но беше трудно да се живее нормален живот с толкова много от тях, които се въртяха наоколо. Част от мен наистина ги иска обратно, но друга част от мен обича тишината и спокойствието."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase