Снимка: Getty

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов нареди на правителството да намери начин да потуши газовия кратер, който гори от 40 години в пустинята Каракум. Причината е, че според него кратерът е вреден за околната среда и здравето на местните жители, както и че това е загуба на газ, която страната му може да изнася.

Кратерът, който е широк 70 м и дълбок 20 м, гори от 1971 г. Смята се, че е резултат от неуспешна съветска сондажна операция, при която се отделят огромни количества метан. Твърди се, че миньорите са запалили газа, за да спрат разпространението му. Първоначално те мислили, че огънят ще гори едва няколко дни, но пламъмице продължават да бушуват и до днес, противно на всякаква логика и геофизични закони

"Губим ценни природни ресурси, от които бихме могли да спечелим значителни печалби и да ги използваме за подобряване на благосъстоянието на нашите хора", каза президентът. Бердимухамедов. През 2010 година той също нарежда огънят да бъде загасен, но експертите не успяха да намерят подходящо решение.

Кратерът, който е основна туристическа атракция в авторитарната бивша съветска държава, беше официално наречен "Сиянието на Каракум" през 2018 г.

Самият Бердимухамедов кара рали кола в кръг около кратера през 2019 г. в телевизионен трик, който дойде малко след като плъзнаха слухове, че той е мъртъв. Ексцентричният лидер, който е на власт от 2006 г., често изпълнява каскади по телевизията, включващи стрелба с пистолети, пеене на песни и вдигане на тежести.

Джордж Курунис, канадски изследовател, стана първият човек, слязъл в кратера през 2013 г. "Наистина имах чувството, че съм на място като Марс, където има тази оранжева или червена почва. Просто има друго земно усещане", каза той пред National Geographic.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase