Преди няколко дни австралийските власти откриха невредимо тригодишно момче, което бе неизвестност в продължение на три дни в австралийските гори. Според тях то е оцеляло "по чудо" съвсем само, тъй като аутизмът му го е "спрял да изпадне в паника".

Малкият Антъни "Ей Джей" Елфалак беше намерен облечен в суичър и памперс, седнал край рекичка, пиейки вода от шепичките си - на по-малко от 500 метра от дома си северно от Сидни в понеделник.

Докато семейството и приятелите празнуваха невероятното му спасяване в Хънтър Вали в Нов Южен Уелс тази седмица, се разпространиха конспиративни теории, че изчезването му е инсценирано. Потребители в социалните мрежи диво спекулираха, че едно дете не може да оцелее само в пресечения австралийски терен, където температурите през нощта падат до два градуса.

Но полицията, разследваща обстоятелствата около изчезването на малкото дете, казва, че нараняванията и състоянието на Ей Джей са в съответствие с това, че той е бил в храста през цялото това време.

Детективите, работещи с експерти за оцеляване, за да разработят пълна картина на изчезването на Ей Джей, предполагат, че аутизмът му всъщност може да му е помогнал да поддържа спокойно състояние на духа.

"Реалността е, че той не е знаел, че е изгубен... така че не се е уплашил, не е изпаднал в паника", обяснява следовател. "Ако е бил уморен, той е спял и е имал достъп до вода, което е особено важно за оцеляване в гората."

Когато Ей Джей е спасен и качен в чакаща линейка, той е изял цяла пица и се е "наливал" с вода - типични черти на някой, който не е ял от дни. "Той е гладувал... всичко е в съответствие с това, че е бил в гората през цялото време", казва фелдшер.

Институтът за детски ум казва, че децата с аутизъм често имат "по-слабо чувство за опасност" от другите и се радват на приключения. Те също така са по-склонни да "се скитат" или да се стремят да се дистанцират от преобладаващите сетивни преживявания.

Малкият Ей Джей беше намерен с леки драскотини и синини по тялото. Имал е и ухапвания от мравки и обрив от пелените, но иначе е бил в добро настроение.

Неговото щастливо семейство казва, че е чудо, че е оцелял в такива сурови условия, включително влажно време и температури от 5 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase