IStockphoto
fallback

Медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Тя може да бъде съпътствана от допълнителни физически упражнения като хатха йога и чигун, които могат да играят ролята на спорт. Има различни видове медитация, като някои от тях са по-познати от други.

 
Днес ще говорим за трансценденталната медитация, която е основана в Индия от индуския монах Свами Брахмананда Сарасвати. Това е форма на медитация, в която хората повтарят една дума или фраза по време на практиката. В наши дни тя се практикува от доста известни личности, сред които Опра Уинфри и Хю Джакман.
 
Ето някои от ползите на трансценденталната медитация и как да я практикувате: 

Какво е трансцендентална медитация?
 
Трансценденталната медитация е медитация, основана на мантра, измислена да създава усещане за спокойствие.
 
Основното, което отличава трансценденталната медитация от другите форми, е фокусът върху повтаряща се дума или фраза спрямо дишането или сканирането на тялото.
 
„Тя е елементарна не защото е опростена медитация или направена за начинаещи, а защото има дълбока и елегантна простота в практиката“, казва учителката по трансцендентална медитация Дебора Варнел пред Insider. Според нея, тук не се изисква толкова много усилия, колкото в други видове медитация, където се включва концентрация или контрол на ума.
 
Според Варнел, ползите от трансценденталната медитация включват по-малко стрес, намалена тревожност и депресия, по-добър сън, по-силни изпълнителни функции като целенасочено мислене и далновидно вземане на решения. Трансценденталната медитация също може да бъде полезна за хората, страдащи от посттравматичен стрес.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Оммм

преди 2 години

Полека да не фръкне!

8

Анонимен

преди 2 години

Има ли будисти тук? :)

7

Анонимен

преди 2 години

Не сме папагали.

fallback