Снимка: wikipedia.org
fallback

Хомяковидния плъх Maгава, награден със златен медал за героизъм, завършва кариерата си като сапьор и се оттегля. За петгодишна кариера гризачът откри 71 мини и десетки невзривени боеприпаси в Камбоджа, съобщи БГНЕС като цитира Би Би Си.

Годините на гражданска война в Камбоджа оставиха няколко милиона невзривени мини и снаряди в земята. Те бяха широко използвани от противоположните страни, в резултат на което в страната все още има до шест милиона мини, които могат да експлодират, ако човек ги настъпи.

Maгава, мъжки гамбийски хомяковиден плъх, завършил една година обучение в Танзания, където белгийската благотворителна организация Apopo обучава животните да подушват мини и да откриват туберкулоза от 90-те години на миналия век.

Организацията Apopo нарича своите участници HeroRATs („плъхове-герои“). Те не са научени да издушват метал, а химически съединения във взривните вещества. Когато плъхът открие взривни вещества, той започва да драска земята с лапата си, за да предупреди хората, работещи с него в екип. Тъй като плъховете са много леки, те могат да стъпват на мини, без да задействат детонатора.

Миналия септември британската благотворителна организация PDSA награди Магава със златния медал, понякога наричан кръст „Свети Георги за животни“, за „спасителната му отдаденост на дълга“.

От 1943 г. PDSA връчва награди на животни, отличили се за храброст във военно време, а от 2002 г. и на онези, които са показали специален героизъм в мирно време. Магава стана първият плъх, получил медал в 77-годишната история на наградата, преди това са я получавали само кучета .

Maгава е дълъг 70 см и тежи 1,2 кг. Това е много повече от много други видове плъхове, но все още не е достатъчно за задействане на мини.

Maгава е в състояние да претърси поле с размерите на тенис корт само за 20 минути. Специалисти от Ароро казмат, че на човек с минен детектор ще са необходими един до четири дни, за да свърши същата работа.

От Ароро казаха миналата седмица, че нова група млади плъхове е преминала успешно тестовете на Камбоджанския център за противоминна дейност.

Магава ще остане на поста си още няколко седмици, за да „наставничи“ новобранците и да им помогне да се установят.

Сега Магава е на седем години и вече не му е лесно да работи непрекъснато. Средната продължителност на живота на представителите нар този вид е 6 до 8 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ПЕНКО

преди 2 години

медалът трябва да се казва : " ЗА ВАШЕТО ВИСОЧЕСТВО " !?!?!?!?

10

до 10

преди 2 години

Ей, я не лъжи че си шоп, кой шоп казва МАЗАТА, тука е мазе. И кофите за *** по улиците не са казани!

9

Шоп

преди 2 години

И ние имаме един плъх-герой дека се крие у мазата в Банки.

fallback