IStockphoto

Повечето хора искат сияйна и чиста кожа, но нейното здраве е много повече от това да изглежда страхотно.

Кожата е най-големият и най-видим орган в тялото. Някой може да си помисли, че това улеснява грижите, но много хора все още следват остарели практики и се доверяват на невярна информация относно поддръжката на външния вид. „Повечето митове са създадени преди години от хора с ограничени научни познания“, казва дерматологът Робин Гмирек пред Insider. Те се предават от поколение на поколение, защото без проучвания или обективни данни е трудно да се противоречи на това, което се пише в някои медии.
 
Ето няколко мита за грижа за кожата, които са развенчани от дерматолозите: 
 
1. Има само един начин да постигнете перфектна кожа
 
Има някои основни правила в грижа за кожата, които всеки трябва да следва. Тук са включени измиване на лицето, носене на слънцезащитен крем и използването на овлажнител. Но без значение колко добра е вашата рутинна грижа за кожата, генетиката играе голяма роля за външния вид, засягайки всичко – от акне до бръчки.
 
„Точно както хората имат различни типове тяло, така имат и различни типове кожа“, казва дерматологът д-р Хелия Ераги. Тя обяснява, че по тази причина една и съща рутинна грижа може да не е подходяща за всеки. Може да са ви необходими няколко опита и грешки или пък професионални напътствия от дерматолог, за да определите коя е правилната грижа за вашата кожа.

2. Трябва да миете лицето си с топла вода
 
Когато става въпрос за миене на лицето, най-важното е да го правите внимателно. Дерматолозите препоръчват да използвате нежно почистващо средство и хладка вода, като избягвате търкането, което може да раздразни кожата.
 
3. Трябва да носите слънцезащитен крем само навън
 
Според д-р Ераги, носенето на слънцезащитен продукт от 30 или по-висок фактор трябва да бъде ежедневен навик. Не само че сме изложени на слънчева светлина и у дома, но ново изследване показва, че изкуствената синя светлина от компютри и телефони също може да състари кожата ни.
 
В кои други митове за кожата не бива да вярвате, вижте в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase