fallback

Подаръците! Едва ли има някой, който да не ги обича?! Те са израз на любов, признателност, благодарност. Даваме и получаваме с и без конкретен повод, защото даряването е сред най-древните ритуали. Преди да започнат да разменят подаръци по между си, хората са го правили в полза на Боговете. А психолозите са категорични – този жест ни прави истински щастливи.

Историята на подаръците започва от най-древни времена. В племенната общност вождът чрез дарове показвал кой ще заеме по-високо място в йерархията.

"В началото предполагаме, че подаръците са били по-обикновени – животински зъб или красив камък, парче от кора от дърво. Такива са били древните подаръци на праисторическия човек. После се появяват сечивата. А и подаръците се усложняват – стават все по-съвършени. Например на зъбите се пробиват дупки и се поставят върху огърлица и става вече един завършен красив подарък", разказва Петя Овчарова, управител на сайт за подаръци "Бабина ракла".

Още преди хора да започнат да си разменят подаръци, те вярвали, че оцеляването им на земята се дължи на висша сила, която свързвали с боговете. Затова ги дарявали с красиви предмети. Така засвидетелствали уважение и страхопочитание. Правили това с надежда, че всевишната сила ще е с тях и ще ги закриля.

Египтяните са първите, които започват да разменят по между си подаръци в навечерието на Новата година. В самото начало шумното и весело отбелязване на празника е религиозен акт. Древните общества вярвали, че всеки нов годишен цикъл става по волята на Боговете.

През Средновековието изключително ценен подарък са книгите. Те са били скъпи и не всеки е могъл да си ги позволи. На такива дарове са се радвали владетели, благородници, духовници и заможни хора. Тъй като простолюдието не разполагало със средства, разчитало на своето въображение. Тогава мъжете подарявали на любимите си жени романтични стихове и песни, а те от своя страна им връщали жеста с кичур от своята коса.  

"Цветята са най-благоуханният и романтичен подарък, който може да получи една жена. А когато са в комбинация със шоколад или бонбони предизвикват много радостни емоции. Всяко цвете има свое послание, а багрите в които е обсипано от природата казват много повече за чувствата на даващия", обяснява търговецът на цветя Мариана Георгиева.

Подаръкът е нещо специално. Самият факт, че някой го прави, безгласно казва, че даващият мисли за другия човек.

"Получавайки подарък, ти получаваш зачитане на собствената си личност. Човекът, който ти прави подарък ти казва: "Ти за мен си важен! Ти за мен съществуваш! Тебе те има!" И всъщност това е нещото което ни кара да подхождаме към подаръците с усмивка, да бъдем искрено изненадани и с приятно усещане, когато получим подарък от близък човек", казва психологът Доника Боримечкова.

Всичко за ритуала на подаряването на подаръци вижте в Историите ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

до 1

преди 3 години

ТРАГЕДИЯ

1

Анонимен

преди 3 години

Историите като и "телевизията"

fallback