Снимка: Богдан Боев
fallback

245 лешояда от различни възрасти са преброени в Източни Родопи по време на традиционния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите през изминалите почивни дни.

В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици, така за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам, когато започва тази схема за наблюдение на вида, съобщиха природозащитници.

Мминалата година бяха регистрирани 147 лешояда заради лоши метеорологични условия, което в крайна сметка доведе и до по-ниската численост на установените птици. Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите.

В България ежегодният мониторинг обхваща и местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна" и Дружеството за защита на хищните птици работят за връщането на вида.  В Котел, Кресна, Враца и Сините камъни са установени общо 188 птици.

В преброяването в Родопите са участвали 18 експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Фондация "По-диви Родопи" oт българската страна и 14 души от гръцката страна на Родопите. Сред другите наблюдавани интересни видове са сокол скитник, скален орел, морски орел, северен мишелов, скалолазка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Андонова

преди 3 години

Само искам да допълня, че има доста и то доста хора, които например отглеждат гълъби за някакви си състезания и избиват соколи и то много. Понеже соколите нападат гълъбите им.От една страна хора преброяване, а друга страна избиване!

11

Анонимен

преди 3 години

Питах за популацията на египетския лешояд у нас. И това ли е забранено, та го триете?

10

Анонимен

преди 3 години

Някакво жалко хаирсъзче-фашизоидче ми е изтрило поста до Политолог?И ти ли мислиш така, бе ***? За това ли ти плащат? И плащащите ли мислят така?Да видим какво мислят правораздавателните органи, разни комисии, ДАНС!

fallback