Снимка: Istock

Както ние порастваме и с времето се нуждаем от по-големи дрехи, отколкото когато сме били деца, така и нашите растения разширяват обема си, пускат повече корени и имат нужда от повече пространство, за да виреят добре. Ето защо се налага да ги пресаждаме, когато дойде време. Не всяко растение обаче обича пресаждането. Преди да пристъпим към това трябва да сме наясно от какво се нуждае растението, какви са индивидуалните му нужди и особености.

Как да разберете кога растението има нужда от пресаждане?

1. Корените му са прораснали изпод саксията.

Ако погледнете под саксията и видите, че през дренажните дупки се подават краища на коренчета, това определено е сигнал, че трябва да пресадите растението. Растенията, които предпочитат достатъчно място за кореновата си система, ще ви подскажат, че имат нужда от пресаждане, като забележите, че не виреят особено добре.

2. Корените на растението са започнали да образуват едно голямо коренище.

Друг пример, че е време да пресадите растението си е, когато забележите, че коренището му започва да се втвърдява и да образува един голям корен. На повърхността симптомите могат да са пожълтяване на листата, увяхване, недобро разлистване.

3. Растението е започнало да расте много бавно.

Когато растението има нужда от повече пространство, за да се развива, но не го получава, то забавя развитието си по естествен път. Ако забележите, че не се развива добре, както е било в началото, значи вероятно му трябва по-широка саксия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase