Снимка: Istock

Бобовите храни са много полезни. Въпреки че са печално известни с предизвикването на газове в корема, те имат много важни здравословни въздействия върху организма, заради които заслужават специално внимание. Те са чудесна растителна храна, богата на фибри и сложни въглехидрати, които намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Различните видове бобови растения доставят различни хранителни вещества, витамини и минерали на организма. Заради това менюто ни трябва да включва разнообразие от различни видове бобови, за да се възползваме от цялата палитра ползи и блага, които предлагат.

Кои са най-важните ползи за здравето и организма от бобовите храни?

Изключително високо съдържание на фибри

Фасулът и лещата например, са прекрасни източници на огромно количество фибри, които при повечето хора липсват. Само в 1 чаша боб се съдържат около 11 грама фибри. При някои сортове боб количеството може да достигне до 17 грама за 1 чаша. Това е напълно достатъчно, за да се заситите задълго, да стабилизирате нивата на кръвната захар, да накарате храносмилателната система да заработи добре и да намалите холестерола.

Бобовите са пълни с антиоксиданти

Когато се споменат антиоксидантите вероятно се сещате първо за зелените листни зеленчуци, горските плодове, ярко оцветените плодове и зеленчуци. Това е така, но в бобовите също се намира завидно количество от важните съединения. Бобовите доставят и много витамини и минерали на организма, заради което заслужават специално място в диетата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase