Снимка: Buchette del Vino
fallback

Заради нуждата от социална дистанция, която ще ни предпази от COVID-19, много ресторанти и барове трябваше да преосмислят начина си на работа. Докато едни гледаха напред, разчитайки на новите технологии, то във Флоренция собствениците на заведения се обърнаха към далечното минало - към прозорчетата за вино.

Те се намират малко над нивото на земята и ако не се загледаш, може да пропуснеш отворите наречени buchette del vino, което в буквален превод значи "малка винена дупка". Прозорците са били използвани за продажба на вино през Ренесанса и са били по-евтина и бърза алтернатива на тогавашните механи и питейни заведения. Също така те били и дискретен начин търговците да не плащат данъци върху напитките.

Тези търговци всъщност представляват елита на Флоренция. Още през 1500-те редица аристократи са се занимавали с производството на вино. А buchette del vino им позволява да търгуват директно от собствените си мазета с абсолютно всеки и с намален физически контакт.

И така векове по-късно, когато през май Италия разхлаби мерките срещу коронавируса, няколко заведения решиха отново да отворят малките прозорци за вино, за да снабдяват клиентите си с вино, аперол и сладолед, без да има опасност да се заразят от COVID-19.

Gelateria Vivoli е едно от първите заведения, които решават да се възползват от своята buchette del vino, за да продават сладолед.

"Направихме го не само като предпазна мярка срещу вируса, но и за да донесем усмивка на хората в тези тежки времена", казва Джулия Виоли, четвърто поколение собственичка на магазина за сладолед, пред CNN.

Наги Камал, собственик на ресторант Osteria delle Brache, следва примера й.

"Имаме един от най-старите прозорци във Флоренция. Повторното му отваряне в този момент се оказа наистина полезно и ни доказа, че някои традиции наистина не умират", казва той. Хората получават поръчката си и плащат през малкото прозорче. Разбира се, те вече могат да влязат и вътре в заведението.

Но това не е първият път, в който buchette del vino се оказва полезна във времената на пандемия. Според документи от 1964 година, прозорците са използвани и по време на чумната епидемия в Италия.

Днес във Флоренция има 160 buchette del vino. Преди векове те са били хиляди. Прозорчетата могат да бъдат видени и в много други стари градове в Тоскана, но само шепа от тях служат като дупки за вино. Заради промени в закона за продажбата на вино, много от тях са зазидани, превърнати в пощенски кутии или звънци.

През 2015 година е основана организацията Buchette del Vino, която открива и създава карта на оцелелите прозорци за вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

до БъдещетоГледах документален френски филм за средната класа във Франция.През 60те години е отнемало 2 години работа на човек от средната за да започне да живее хубаво и живота да му е приятен и без парични затруднения-сега отнема 35 години! Средна класа няма в западния свят или е много по-малка от преди,,благодарение на еврейските корпорации.Сега в китай има средна класа, и то защото там юдеите няма как да командват. Това е то

6

Бъдещето

преди 3 години

Човечеството (говоря за Европа и С. Америка) свикнаха след 2-та световна, че няма войни, че цари хуманизъм и мисъл за обикновения човек.Нищо подобно.След падането на комунизма, запада отнема стъпка по стъпка превилегиите на т.н средна класа, а цената на един човешки живот е нищожна.Спектъра на антибиотиците става все по свит и скоро ще се срещнем с болести, които не сме мислили, че има.С поредицата от филми the Lord of the Rings от началото на века сатанистите ни предупредиха за бъдещето.

5

Анонимен

преди 3 години

до 3Наги е арабско име-Nagui.Има един френски водещ-арабин,роден в Египет със същото име,който има свои предавания от сума ти години по френската тв.Чист арабин с френско гражданство.Та и тоя Наги е чист италианец сладоледаджия,колкото и оня е французин...а и фамилията е показател

fallback