Снимка: Istock
fallback

Ако сте правили по-силови и интензивни упражнения вероятно знаете, че понякога мускулите започват да треперят. Чувствате се сякаш всеки момент ще рухнете на земята, все едно мускулите ви не издържат.

Да предизвиквате тялото си до краен предел е нещо често срещано по време на тренировки. Това не е никак лош навик, ако целта ви е да постигате напредък както в отслабването, така и в извайването на фигурата. Мускулите обаче имат своя предел и когато го прескочите, те започват да треперят. Това е знак, че сте достигнали своя максимум. Много хора биха се изплашили и биха решили, че е време да спрат с тренировките. Повечето фитнес инструктори обаче не смятат, че треперенето на мускулите е причина за голямо притеснение.

Ако обаче не обърнете внимание на треморите на мускулите, може да се нараните. Мускулите могат да започнат да треперят не само при вдигане на тежести или при много силови упражнения. Това може да се случи и при аеробика, пилатес, йога, танци, плуване.

Какви могат да са причините за поява на треперене на мускулите.

Неадекватен и недостатъчен сън

След тренировка мускулите се нуждаят от подобаваща храна и не по-малко важно от почивка, за да възстановят наранените си мускулни влакна и за да се освободят от натрупаната млечна киселина по време на натоварването. Един чудесен начин да се справите с треперенето на мускулите и да го предотвратите занапред е да се стараете да получавате достатъчно сън всяка нощ. В програмата си за тренировки винаги оставяйте достатъчно време за почивка.

Стигнали сте до крайности

Друга възможна причина за тремор в мускулите е провокирането им до краен предел. Ако сте надскочили възможностите на тялото си и продължавате да тренирате въпреки сигналите на мускулите ви, може да си причините наранявания и травми. За да не допускате това, не стигайте до крайности в упражненията. Всеки иска да постигне по-бързо желаната фигура, но това няма да се случи, ако прекалявате с нездравословни тренировки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback