Снимка: Silesian Bridge
fallback

Миналата година полско-немската фондация Silesian Bridge се сдобива с дневник, собственост на войник на SS. През всичките тези години той е бил съхраняван в масонска ложа. След като експертите го разглеждат, те откирват нещо феноменално - дневникът може би е и карта към съкровище.

На страниците му е записано местонахождението на 28 тона от прочутото нацистко злато. Златните кюлчета, накити и монети би трябвало да се намират скрити на 60 метра под земята в разрушена шахта под замъка Хохберг край град Вроцлав в Полша. Съкровището е било заровено там в последните дни на Втората световна война, заедно с труповете на няколко свидетели.

Твърди се, че в съкровището има и депозити от Райхсбанк в тогавашния германски град Бреслау, както и ценности от заможни семейства, които ги предават на войниците на SS в района, за да не попаднат в ръцете на Червената армия. Ако твърденията се окажат вярни, то златото, заровено под Хохберг, е на стойност повече от 1 милиард долара.

Но защо някой би споделил къде е локацията на такова голямо съкровище? Роман Фурманяк, ръководител на фондацията, която проследява местоположението казва, че публично оповестява откритието си в опит да окаже натиск върху правителството и то да започне разследване. Той представя и дневника, който е заверен в Германия, на Министерството на културата на Полша още миналата година, но тепърва ще проверят дали написаното в него е истина.

Оказва се, че да се планира и финансира изравянето на златото без помощта на правителството е трудна задача. Но сегашните собственици на замъка Хохберг са дали зелена светлина на евентуалното разкопаване на имота им. За да предпазят това, което вероятно се намира под него, те са сложили ограда и са монтирали охранителни камери.  

Върху 75-годишната страница от дневника, войникът първо се идентифицира с номерата 453 и 291. След това той пише: "Много благодаря на господин Гръндмаан. Срещнахме се в двореца на семейство Хохберг. Той и хората му вече бяха подготвили дълбок кладенец в подземията. На дъното му бяха поставени съкровища, монети и кюлчета. Те бяха повредени - имаха следи от стрелба. След като приключихме, стената бе взривена и дупката бе запълнена. Господин Гръндмаан е добър организатор. След като доставиха 28-те тона, копачите бяха отпратени, дано Бог бди над тях."

Гюнтер Гръндмаан е човекът, който се грижи за богатството на нацистите в Долна Силезия преди и след войната. През 1942 г., заради страха от съюзническите нападения, той получава задачата да каталогизира всички художествени произведения на Райх музеите, в институциите и в частните колекции. До 1944 година той успява да скрие всички произведения в листата му на 74 места в Долна Силезия.

Според Фурманяк, той и екипът му са успели да открият едно от 11-те съкровища, скрити в Полша, Чехия и Германия. В едно от тези 11 съкровища се твърди, че има 47 произведения на изкуството, откраднати от Франция. Сред тях са творби на Рубнес, Ботичели, Караваджо, Моне и Рембранд.

Дневникът е написан от офицера на SS Егон Олханхауер, който бил връзка между офицерите, криещи съкровището и богатите членове на SS и техните семейства, които притежавали ценностите. Според него, Хитлер поръчал 260 камиона натоварени със злато, да бъдат скрити в региона Силезия, когато усетил, че войната е изгубена.

В продължение на десетилетия дневникът бил скрит в 1100-годишна масонска ложа в Саксония-Анхалт, преди да бъде предаден на фондацията преди 10 години. Но Фурманяк можел да публикува подробности за него едва миналата година, когато всички хора, свързани с написаното вътре, починали.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

до BREN

преди 3 години

като не можеш да смяташ - вземи си калкулатор и пак пробвай.

22

Анонимен

преди 3 години

До BREHЯ пак го сметни. Или важното беше да пробуташ политическия коментар.

21

BREH

преди 3 години

28 тона злато по 50 евра грама са 1,4 милиона евро. Тия май за КТБ, Божков и сие заграбвания в България не са чували!

fallback