Снимка: Istock

Електроуредите са нашето спасение в ежедневието. Благодарение на тях можем да се справяме бързо и лесно с иначе трудоемки задачи, които биха затруднили силно съществуването ни. С грешките в експлоатацията им обаче силно съкращаваме живота им, което предизвиква нежелани разходи и влияе негативно на околната среда.

Кои грешки, които допускаме, съкращават живота на уредите?

Лаптоп

Няма нищо по-лошо за лаптопа от това да го оставяте постоянно включен. За да работи добре задълго е необходимо поне веднъж на ден да го изключвате напълно. Така той при новото стартиране ще може да инсталира всички нови версии на програмите и софтуера си, така че да работи максимално добре. Почиствайте го редовно от прах и не го оставяйте на дивана – така прегрява лесно и се разваля.

Телефон

Най-голямата грешка, която много хора допускат с телефона си е зареждането му през цялата нощ. Свързаността на телефона с електричеството след като батерията е заредена до 100% може сериозно да я увреди и да съкрати живота на любимото ви смарт устройство.

Пералнята

Претоварването със свръхтегло е най-голямата грешка при пералните машини. Изкушаващо е да сложите и тази блуза, и този панталон или пък и тази кърпа, какво толкова ще се случи, вероятно си мислите. Всеки допълнителен грам обаче съкращава живота на пералнята. Неслучайно всяка машина е изрично предназначена за даден брой килограми мокро пране, които може да понесе. Претоварването износва лагерите на пералнята и може да доведе до бързото ѝ разваляне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase