Не веднъж сме споменавали, че животът повтаря изкуството. През последните седмици се появиха много документални филми и книги, за които се твърди, че са предсказали пандемията от коронавирус. Разбира се, стрийминг платформата, която доминира света сега, Netflix, не остана по-назад в тези конспиративни теории.

"Коронавирусът атакува респираторната система. Това, което е по-притеснително е, че инкубационният период е от 2 до 14 дни. Вирусът е манипулиран да нападне белите дробове в рамките на пет минути след заразяването. Няма ваксина или лекарство, което да може да го излекува."

Това не са думите нито на ген. Мутафчийски, нито на някой водещ вирусолог, а реплики от корейския сериал My Secret Terrius, който се появява в платформата Netflx през 2018 година. Разбира се, разликите с вируса, който сега ни мъчи са много - в сериала, той е манипулиран в лаборатория, за да стане още по-опасен. Но тази теория чуваме и в наши дни, тъй като "изпускането от лаборатория" е любимата версия на конспираторите.

По-късно в сериала има и още една прилика със ситуацията сега - на децата са давани инструкции как да мият ръцете си хубаво, за да не се заразят.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase