Снимка: Istock

Слънчевата светлина е необходима на човешкия организъм. Благодарение на нея в тялото се синтезира витамин D. Той може да се набави и от някои хранителни продукти, но количеството и качеството му в тях не могат да се сравнят със синтезирания в собствения ни организъм вследствие на досега на слънчевите лъчи с кожата ни.

Когато сме затворени задълго в дома си заради извънредното положение и спазването на ограниченията за намаляване на разпространението на новия коронавирус, тялото ни не може да получи така необходимия за редица жизнени функции витамин D.

Кои са признаците, че в организма ни е налице недостиг на витамин D?

Депресия, лошо настроение

Предвид ситуацията на изолация почти всеки човек се чувства в недобро настроение, което е нормално. Когато не можем да излизаме навън и да вършим всички неща, които сме можели да правим преди и с които сме свикнали, е нормално да изпитвате колебания в настроението си. Затова е и трудно да разграничим тези лоши настроения и депресивни състояния, трудно е и да разберем дали се дължат на изолацията или на дефицит на витамин D. Симптомите са сходни и е най-добре да се консултирате с личния си лекар, който да прецени дали да ви посъветва да приемате добавка с важния витамин.

Напълняване

Витамин D участва в метаболитните процеси. Важен е и за контрола на кръвната захар, защото стимулира чувствителността на клетките към инсулина. При недостиг на витамин D в организма е възможно да се наблюдава повишаване на теглото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase