Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.

В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-и век.

В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.

Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.

Днес "валентинките" са втори по популярност след коледните картички.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

123

преди 4 години

тази година аз получих нищо заедно с моята приятелка лора

15

Язък Айзимов фантаст

преди 4 години

До SSПодарил си дедовия. Златен пръстен с диамант на Свети Валентин....Хахахахахахаха. Тук пенсиите пак се размечтахте

14

пияница мистик

преди 4 години

До другарете текезесарски селяндурчици. Европа е 5 пъти по малка като територия от Джуджария и има 500 милиона население. Джуджикария е 5 пъти по-голяма и е само със 140 милиона население, от които 60 процента са мюсюлмани, грузинци, арменци, чеченци и всякакви такива странни раси и индивиди. Та въпроса ми е - къде са по-големите *** и къде се *** повече: в Джуджария или в Европа? Мисля фактите сами си говорят. И затова и Европа чества Свети Валентин. Защото в цивилизацията ценят любовта

fallback