Снимка: Pixabay
fallback

Миленуим поколението винаги е виждало себе си като значително по-бедно от своите предшественици Бейби Бумърите. Младите хора из цял свят се чувстват „прецакани“ от техните предци заради липсата на финанси, имоти и сигурност, а данните на Федералния резерв в САЩ доказват, че Милениумите имат право да бъдат ядосани на Бумърите.

Бумърите имат предостатъчно пари в сравнение с Милениумите, което е логично, все пак са живели по-дълго и са трупали повече състояние. Но според данните на Федералния резерв, когато те са били на възрастта на Милениумите, също са били значително по-богати.

През 1989 година, когато Бумърите са били на възраст между 25 и 43 години, те са притежавали 20,9% от цялото богатство на САЩ. През 2019 г., Миленумите, които са между 23 и 38 години притежават едва 3,2%. Разликата е над 6 пъти.

“Те имат право да са ядосани, казва Джош Бивенс, директор на научните изследвания в Икономическия институт. – Когато завършват, Милениумите излизат на ужасен пазар на труда. Повечето от тях са били прекалено зашеметени в желанието си да си намерят по-високо платена работа, за да спестят нещо.“

Всяко поколение започва от нулата, все пак децата не притежават нищо. През годините то натрупва състояние, а след смъртта на хората, това състояние се предава в наследство. Но парите на по-възрастните не намаляват. Всъщност дори и сега те притежават ¼ от цялото състояние на САЩ. А това не оставя незабелязано от Милениумите и от още по-новото - поколение Z.

Във въздуха се усеща негодувание и напрежение, което се вижда дори в появата на новия мийм Ok Boomer. Според New York Times фразата сложи окончателен край на приятелските отношения между поколенията.

Дори и на политическата сцена бъдещите кандидати за президент знаят, че ако искат повече гласове, трябва да говорят на езика на Милениумите.  Това означава, че кампаниите им трябва да са насочени към решаване на проблема с неравенството, студентските дългове, достъпа до здравеопазване. Сенаторът Бърни Сандърс има най-голяма подкрепа след поколението, тъй като той предлага и още нещо – 1% по висок данък за по-богатите Бумъри.

Някои политици като сенатор Камала Харис пък директно се обръщат към по-младите гласоподаватели.

"Днес Бумърите имат повече пари от Милениумите, но всъщност става въпрос за една малка фракция от обществото“, обяснява Бивенс. По думите му по-голямата част от обществото през 1989 година е живяло в бедност, притежавайки едва 4% от цялото богатство на САЩ. Но една малка част от Бумърите били богати и докато те ставали още по-богати, останалите ставали по-бедни.

Но според данните дори Поколение X, това малко поколение между Бумърите и Милениумите, които са слушали Nirvana на касетки и най-вероятно никога няма да излъчат президент, са имали повече финанси от сегашното поколение. През 2001 години те са били между 22 и 36 години. И въпреки че са значително по-малко, са имали 5,7% от цялото състояние на САЩ – близо 2 пъти повече от Милениумите сега.

Младите знаят, че са „прецакани“ и вече не сдържат гнева си пред по-възрастното поколение. Въпреки че Бумърите не харесват фразата OK Boomer да бъде навирана в лицето им, Милениумите смело я ползват срещу всеки политик, който не взима притесненията им на сериозно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Готин

преди 4 години

Прочетох коментарите на Радослав.Искам да му кажа, като на 31 годишен пикльо, че най-прецаканото поколение и най интелигентното е това на майка му и баща му. Той явно не е наясно през какво са преминали за да го отгледат и презадоволят. Същото това поколение ще карат и гладни струни, защото повечето от тях за да оцелеят трябваше да изкарват парите си без осигуровки и ако не са си ,,оплели кошницата,, навреме остават и без пенсии. Сега това поколение е на 55-65 години и ги търсят само за пазачи.

87

Анонимен

преди 4 години

Прецакани са най много в Европа. Тук всички сме роби на пирамидната схема наречена социална система.

86

Анонимен

преди 4 години

В софтуни и телериг има безплатни курсове за 1-2 години труд ще взимате минимум 4000лв заплата..

fallback