Снимка: Getty
fallback

Сако от колекцията на Ив Сен Лоран беше продадено на търг за рекордните 382 хил. евро. Дизайнът на дрехата е вдъхновен от известната картина на Ван Гог „Слънчогледите“ и е смятан за шедьовър в историята на модата. Сумата е рекордна за произведение от известния дизайнер. Дрехата е закупена от галерия „Виктория“ в Мелбърн.

 
Сакото е ушито за частна клиентка, а работата по него е отнела близо 600 часа. Всичко по него е правено на ръка и в света има само четири екземпляра. Един от тях е носен от Наоми Кембъл по време на дефиле на Ив Сен Лоран и в момента това сако се намира в музея на дизайнера.
 
Първоначалната сума, която е била поставена на дрехата, е била между 80 и 120 хиляди евро. Сакото е част от колекцията на пролет/лято 1988 година на Ив Сен Лоран. Цялата линия е вдъхновена от картини на Ван Гог, включително и още една, в която главните действащи лица са цветята.
 
По-рано през януари още едно сако от тази колекция беше продадено за близо 176 хиляди евро. Тогава мотивите бяха вдъхновени от картината „Ирисите“ на Ван Гог. В момента дрехата се намира в гардероба на Муна Ауб от Ливан, която е смятана за една от най-богатите жени в света.
 
„Винаги съм бил впечатлен от картини и затова е напълно нормално те да вдъхновят моите дизайни“, пише Ив Сен Лоран. Дизайнерът умира през 2008-а на 71 години.
 
Още новини за мода вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

А пък тук дрехите втора употреба са по 5 лева :-)

2

Анонимен

преди 4 години

Защо бунаци? Сакото е произведение на изкуството и е създадено на ръка от една от иконите на модата. Има същата колекционерска стойност като картина.

1

Любител

преди 4 години

Просто невероятно колко бунаци има на този свят!

fallback