Снимка: iStock
fallback

Колко често перете завивките си? Косата на човек се омазнява на втория ден след измиване, той се поти по време на сън или спи с мръсни чорапи. Това налага поддържането на хигиена и смяна на чаршафите и калъфките поне на две седмици. Но знаем, че не всички го правят. Дали защото ги мързи и бързат да си легнат, или просто са по-мърляви, те могат да спят с едно спално бельо повече от месец.

Според проучване, американците перат чаршафите си средно на 24 дни. Според Лаура Гудман, старши учен във Fabric Care, някои хора не усещат собствената си миризма и не смятат за нужно да сменят завивките си. Независимо дали миришат лошо или не, чаршафите, които се ползват повече от седмица, могат да причинят здравословни проблеми като раздразнение по кожата, акне и алергични реакции, предизвикани от акарите – миниатюрни животни, които живеят в тях и прахта в дома.
 
Колко често да сменяме чаршафите?
 
Няма гласно правилно, но е прието, че е препоръчително на всеки 1-2 седмици да слагате чисти чаршафи. Според Гудман, ако се потите, позволите на домашния любимец да се качи в леглото или правите секс, вие замърсявате завивките много по-бързо, отколкото обичайно. Тогава е необходимо да ги сменяте след 7 дни.
 
Вижте какво още трябва да знаете за хигиената на спалното белю в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 години

Колкото често,толкова по добре.

20

Анонимен

преди 4 години

Стига бе, гнусно е... и даже се хвалите колко сте мръсни и се подигравате на тези, които държат на хигиената. Спретнете се малко, не е трудно! И дамите да започнат да си мият косите редовно, не веднъж седмично

19

Анонимен

преди 4 години

Пране в пералня - 40 минути, простиране 10 минути.Събиране на дрехите - 7 до 14 дни.

fallback