Снимки: Reuters
fallback

Стрийминг платформата Netflix ще предостави на зрителите си нов документален филм за Лагерите на смъртта. Но някои исторически факти в него ядосаха толкова Полша, че външният им министър изпрати писмо до изпълнителния директор на компанията.

В "Дяволът в съседство“ е показана карта, на която лагерите са поставени в границите на съвременна Полша. Според премиера Матеуш Моравецки това създава грешното впечатление, че родината му е отговорна за смъртта на толкова много хора.

"По това време територията на Полша беше окупирана, а нацистка Германия е отговорна за създаването на лагерите“, пише той.

Нацистка Германия окупира Полша през 1939 година. След това германците построяват лагерите, включително и Аушвиц, където убиват милиони.

"Важно е да съхраним паметта и да запазим истината за Втората световна война и Холокоста“, допълва Моравецки. Той обвинява стрийминг платформата в "пренаписване на историята“ и в представяне на "изключително невярна информация“. Премиерът също така публикува и карта, с която да покаже къде лентата греши.

Пред Reuters от Netflix споделят, че са наясно с притесненията, които документалният филм поражда.
Въпреки обвиненията, Моравецки вярва, че тази "ужасна грешка е направена несъзнателно“, но настоява компанията да направи промени по филма.

Миналата година в Полша бе приет закон, който криминализира твърденията, че страната е имала нещо общо с Холокоста и убийствата на евреите.

По-голямата част от еврейската общност е заличена по време на окупацията.

.@Netflix, stay true to historical facts!

During the time which the “The Devil Next Door” series describes, Poland’s territory was occupied, and it was Nazi Germany who was responsible for the camps. The map shown in the series does not reflect the actual borders at that time. pic.twitter.com/W5i8C9THo3

— Ministry of Foreign Affairs 🇵🇱 (@PolandMFA) 10 ноември 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 години

До АнгелТе и руснаците са много добре приети навсякъде!ХА ХА ХА ХА

18

Ангел

преди 4 години

Някой задава ли си въпроса: Защо австрийци, японци, южнокорейци, холандци са навсякъде добре приети и общностите им са цивилизовани, никой не ги гони, а през цялата история, където стъпне "ром" или евреин, хората вдигат ръце, виждат се в чудо и започват да прочистват? По дрехите посрещат, по ума изпращат. :)

17

der Jude

преди 4 години

До 1234Вие гоите сте ни длъжни ! Дължите ни милиарди шекели отделно лихвите ! Нашия наместник , Мони Паси ще продължи да събира дълга ви , до като не остане и един жив от вас, който да плаща !

fallback