fallback

"Морски фарове" - една изложба прави "портрети" на изчезващите фарове от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване.

В проекта са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост, и приличащият на летяща чиния фар в Каварна, който също вече е в историята. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград.

Работата по проекта започва през 2014 г. и продължава до днес, обяснява авторът Владимир Спасов.

"В изложбата са включени 30 от родните фарове по нашето море, някои изчезват и се появяват други", каза за "България сутрин" авторът на експозицията Владимир Спасов.

По думите му не е ясно кога е построен най-старият край Шабла, но е бил реставриран и историята казва, че мястото, където се намира, е доста древно за сигнализация.

"Единият фар е дори заледен, защото се намира в морето навътре. Да го заснема беше сложно през зимата. Трябваше да си намеря лодка, за да ме закара до него, да няма вятър. Идеята е фаровете да бъдат увековечени по този начин", допълни фотографът пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата може да бъде видяна до 26 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Болимафара

преди 4 години

Морските фарове са много подходящи за поставяне на високо честотни антени и метеорологични станции, а също така и като туристически атракции. Обаче, що да не се разорават дюни и да се леят бетони по плажовете, вместо това.

fallback