Снимка: istock
fallback

Обилното хранене на вечеря не е препоръчително от здравословна гледна точка, защото пречи на редица функции и механизми в тялото. Преяждането късно вечер е сред водещите причини за наднормено тегло и проблеми със съня, както и за редица заболявания, като диабет например.

Но да си легнете съвсем гладни също има своите странични ефекти. За да ги избегнете е важно да хапвате нещо леко и полезно на вечеря. То трябва да е балансирано, така че да можете хем да не сте гладни, хем да са минали поне 3-4 часа от храненето до заспиването.

Ето какво се случва с тялото, когато си легнете гладни.
 
Безсъние
 
Ако си легнете без да сте вечеряли, а последното ви хранене е било на обяд например, това може да ви накара да заспите много трудно или да се будите често през нощта. Безсънието заради глад се дължи на факта, че празният стомах изпраща сигнали на мозъка, че организмът се нуждае от „гориво“. Мозъкът от своя страна блокира секрецията на мелатонин, хормон на съня. Това пречи на здравословната нощна почивка.
 
Може да напълнеете
 
Знаем, че не трябва да злоупотребяваме с храната вечер, особено с калоричната. Затова и много хора се опитват да отслабнат именно като се въздържат от вечерята. Това обаче крие рискове, защото прегладняването ви кара да поглъщате още повече храна на следващия ден. Така може да се окажете с неочаквано наднормено тегло въпреки усилията за отслабване.
 
Защо е полезно чувството на глад
 
Друг проблем се оказва и внезапният скок на кръвната захар на сутринта след дълготрайно гладуване. Това крие риск не само от повишаване на телесното тегло и мазнините в организма, но и от диабет.
 
Останалите промени в тялото прочетете в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

И колко народ си ляга в 10 вечерта?

10

Анонимен

преди 4 години

До 5"Който е разумен, не се храни след 18.00-18.30 ч."Или просто следи какво яде?

9

Анонимен

преди 4 години

"Това обаче крие рискове, защото прегладняването ви кара да поглъщате още повече храна на следващия ден."Това са размишления на 5 годишо дете.

fallback