Снимки: Reuters

Измина доста време откакто САЩ си купуваше различни части от света. А в последните дни Доналд Тръмп упорито се захвана за идеята да придобие Гренландия. Толкова упорито, че когато властите в Дания с ужас му отказаха, той отмени визитата си в страната и заяви категорично: "Никой не си позволява да говори така на Съединените американски щати!

Гренландия може да не е за продан, но ако някой желае да си купи остров, има предостатъчно места в света, които си търсят нов собственик. Ако Доналд Тръмп толкова спешно иска нова земя, то може да се насочи към тях...

Много са вариантите в Южна Америка. Чилийският остров Гуафо се продава за 20 милиона долара и е голям 50 хил. акра. Единствените заселници там са колония морски лъвове и пингвини. Но има и един минус – от време на време островът трябва да се споделя с чилийските военноморски служби, които имат метеорологична станция там.

Ако Гуафо не е достатъчно голям, то следващият вариант е остров Трайген също в Чили. Той струва 25 милиона долара и е два пъти по-голям – 100 хил. акра. Разбира се, и двете дестинации не могат да се сравняват по размер с Гренландия – най-големият остров в света, но от друга страна, поне не са покрити на 80% с лед, което е голямо предимство.

Да продаваш острови е изкуство. Все пак, кой не би купил гръцки остров, който се предлага с „къща и църква и стадо кози, отглеждани от овчар, който излиза на всеки четири дни“.

Но може би джобовете ви не са достатъчно широки? То тогава трябва да си намерите добър дарител. В доста необичайно действие между две държави през 2017 година, египетският президент Сиси подари безплодните, но стратегически важни острови в Червено море - Тиран и Санафир, на Саудитска Арабия.

Ала не всеки обича островите. Ако имате достатъчно пари и това не е проблем – огромни площи земя също се продават. Тръмп може и да не се договори с Дания за Гренландия, но датските милиардери Андерс и Ан Холх Полвсен със сигурност са се разбрали добре с Шотландия. Те придобиха повече от 80 хил. хектара земя в Съдърланд и Грампиански планини в опита си да станат най-големите частни собственици в страната.

Не харесвате да започвате всичко отначало? И за това има вариант – можете да купите цял град. Много италиански градове хващат окото, предлагайки имоти за около 1 евро, които вървят със съгласието да ги възстановите. А през 2017 година градът Тилър в Орегон бе пуснат на пазара за сумата от 3,85 милиона долара. Малко по-късно бе купен от анонимен инвеститор.

Ако не можете да си купите остров то защо не построите? Мъжът, създал Ал-Марджан на брега на Обединените Арабски Емирства влезе в световните медии, когато творението му бе пуснато за продажба за 360 милиона долара.

По-големите острови не се появяват на пазара често и по-скоро сменят собственост – от един милиардер към друг. Така, вторият по големина остров в Хаваи, Ланаи, първо бе на Дейвид Мърдок, а по-късно бе продаден на Лари Елисон. Но съвсем скоро, нови два острова ще бъдат пуснати в продажба – Малкият Свети Джеймс и Големият Свети Джеймс, имотите на педофила Джефри Епстайн, който се самоуби в затвора преди няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase