Снимка: Weibo

Givenchy, Coach и Versace се извиниха след като пуснаха на пазара тениски, които в Китай бяха счетени за неуважение на суверенитета на страната.

Текстът върху тениските намеква, че Тайван и Хонконг не са част от Китай.

Versace се озова в окото на бурята вчера заради тениска върху която са изписани градове, следвани от името на страната с главни букви - например "Париж-ФРАНЦИЯ" и "Шанхай -КИТАЙ", съобщи Франс прес.

Злополучното е, че наименованието "Хонконг" е последвано от "ХОНКОНГ' с главни букви, въпреки че бившата британска колония е част от Китай от 1997 година, отбелязва БТА.

Социалните мрежи в Китай не закъсняха с острите си критики в момент, в който протестите в специалния административен район всекидневно са заклеймявани от китайските медии.

"Нищо не трябва да се отнема от Китай - Версаче вън" , възкликна един потребител на китайската социална мрежа Weibo.

Givenchy и Coach на свой ред попаднаха под обстрел заради подобни оскърбления: тениски, които оставят впечатлението, че Хонконг, както и Тайван, са независими територии.

Трите марки трябваше да се извинят, уверявайки че въпросните модели са изтеглени от продажба

"Givenchy поднася искрените си извинения за тази грешка, която не отразява дълбокото ни уважение към китайската общественост по света", се посочва в прессъобщение на френската марка.

"Ние обичаме Китай и твърдо уважаваме националния му суверенитет", написа Версаче още в неделя в профила си във Weibo.

Coach обяви, че признава "сериозността на тази грешка" и "дълбоко" съжалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase