Снимка: BBC
fallback

Пако Саранчено трябвало да бъде морският курорт от бъдещето на Италия. Но съдбата се оказала сурова и го превърнала в призрачен град. Сега в него трябва да започне нов живот - като дом за бедните.

"Тук възрастните могат да си почиват и да събират енергия, а децата растат здрави, далеч от замърсяването, което вреди не само на тялото, но и на духа", се казва в рекламата на курорта, която се върти през 60-те.

Градчето трябвало да е луксозно място, където средната класа от близките градове, като Неапол, да отдъхва през лятото.

Но Пако Саранчено било построено без разрешително, а онези, които се заселили там, както и собствениците на хотели и ресторанти, били принудени да го напуснат. Естествено, новината за призрачния град се разпространява бързо и онези, които нямат дом решават да се заселят в него.

До скоро Клаудия и нейното семейство също наричат градчето дом. Близо 30-40 семейства продължават да живеят до последно там. По думите на италианката, те са задружни и си помагат, като тази помощ включва нелегално да си предават ток. Клаудия обаче не крие, че в района има много голяма престъпност. Картелите го използват за трафик на наркотици и проституция.

"Не е лесно да отгледаш две малки момичета тук", казва тя пред BBC. Но има и добри времена. По думите на Клаудия, тя се е опитала да напусне града още в началото, но се оказало, че има дълбока връзка с него, а носталгията е нетърпима.

"Трудно е да го гледам как умира. Надявам се да се възроди", споделя тя. Правителството планира то отново да се превърне в курорт и да започне да приема туристи. Ала засега големите изоставени апартаменти са дом единствено на мигранти и бездомници.

"Пако Саранчено трябва да попадне в правилните ръце на някой, който ще се грижи за него", допълва Клаудия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Слънчарски

преди 4 години

До Анонимен 12Камора е италианското име. Гомора е име на книга, описваща мафията.

12

Анонимен

преди 4 години

Чернобил на мафията...И бизнес обаче имат- контрабанда и проституция..Гоморра.

11

65

преди 4 години

Да вземат малко от нашите ***.Да им покажат как краде ток

fallback