Снимки: Reuters

Нечувани досега записи, притежание на ФБР, твърдят, че Мартин Лутър Кинг е имал афери с близо 40-45 жени и дори "гледал и се смеел“, докато пастор изнасилвал енориаш.

Записите от разследване на ФБР се съхраняват в Националните архиви на САЩ и ще бъдат напълно разсекретени едва през 2027 година.

Но биографът на Лутър Кинг, Дейвид Гароу, който печели награда Пулицър за книгата си разказваща за живота на афроамериканеца, получил достъп до записите. В своята статия за Standpoin, той разказва как ФБР сложили подслушвателни устройства в лампите на хотелска стая, наета от Кинг, през януари 1964 година.

Основателят на държавното бюро за разследване на САЩ Джон Едгар Хувър лично поръчал следенето на Мартин Лутър Кинг, тъй като искал да отслаби силата му, а и се страхувал, че той може да е член на комунистическата партия.

От записите става ясно, че политикът бил придружен от своя приятел, пасторът Логан Кърсе, заедно с няколко енориаши от църквата.

Мъжете започнали да обсъждат, "кои жени сред енориашите биха били подходящи за естествени и неестествени сексуални действия“.

Докладът на ФБР гласи: "Когато една от жените отказва да участва в това, пасторът я изнасилва пред очите на Кинг, докато той се смее и дава съвети.“

Агентите на ФБР се намирали в съседната стая, но не се намесили.

На следващия ден Мартин Лутър Кинг участвал в оргия, а когато една от жените отново изразила съпротива, политикът й казал, че това "помогне на душата й“.

Кинг получил копие на записите от ФБР, а в писмото си те го нарекли "ненормален зъл звяр“ и му предложили да се самоубие, преди те да видят бял свят.

Пред разследващите е свидетелствала и проститутка, която участвала в тройка заедно с Кинг. Тя заявила, че това била „най-ужасната оргия в живота й“.

Дори съпругата на политика се оплаква, че мъжът и почти никога не прекарва време с нея и се прибира за по едва 10 часа на седмица. Според ФБР, Лутър Кинг й заявил, че "трябва да започне свои собствени сексуални афери“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase