Снимка: Reuters

Ново изследване на учени от Великобритания показва, че Леонардо да Винчи може би не не е завършил шедьовъра си Мона Лиза, защото е страдал от хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ.

Мона Лиза не е единствената легендарна картина, която ренесансовият гений оставя недовършен. Според учените, това е доказатлество, че той е препускал през проектите си. Други исторически доказателства, че Леонардо е страдал от ХРНВ са факта, е че той винаги е бил неспокоен и работил денонощно, почивайки само за кратко време.

"Въпреки че е невъзможно да дадеш точна диагноза на човек, който е живял преди 500 години, аз съм убеден, че ХРНВ е най-точното и адекватно обяснение на това, защо Да Винчи е изпитвал трудност да завършва картините си", казва експертът Марко Катани, от "Кингс Колидж" в Лондон, пред Independent.

„Историческите записки показват, че Леонардо е дълго време в планиране на проектите си, но не е бил постоянен”, добавя той. - ХРНВ може да обясни аспектите на темперамента Да Винчи."

Заболяването най-често се наблюдава при деца, но се среща и при възрастни и хора с успешни кариери. Още от детството си, Леонардо изпитвал трудност да се справя с различни задачи. Всъщност, редица изследвания показват, че мозъкът му е бил доста по различно устроен от нормалния.

Експертите зад изследването се надяват, то да убеди хората, че децата, които страдат от ХРНВ не са по-глупави от останалите, както много хора твърдят, а тъкмо обратното - хиперактивността няма нищо общо с IQ-то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase