Кралица Виктория заедно със съпруга си принц Алберт и 9-е им деца в Осбърн Хаус. В ръцете на Виктория е принцеса Беатрис. Снимка: npg.org.uk

Редки са случаите, в които напълно естественият процес на бременност и раждане предизвиква такава еуфория и обществен интерес, отколкото е една кралска бременност във Великобритания. Когато жените от кралското семейство забременеят, едва ли не цял свят вперва към бременната, цели телевизионни екипи са натоварени с това да следят кога ще започне раждането.

Принц Хари се просълзи, Меган Маркъл роди момче

Идването на бял свят на едно кралско бебе има своите традиции и обичаи, някои от които датират от векове. Подобно е например изискването вътрешният министър да стане свидетел на раждането, за да потвърди произхода на бебето, пише The New York Times.

Още по темата

Но в някои случаи, в които гинекологията е ставала център на национален интерес на Острова, кралските майки са разчупили протокола.

Кралица Виктория за хлороформа: Възхитително!

В средата на XIX век, когато лекарите откриват анестетичните свойства на хлороформа, докторите на кралица Виктория я посъветвали да не го използва, за да роди.

Едно от възраженията било от медицинска гледна точка - че облекчаването на болката ще забави процеса на раждането.

Другото обаче било теологично. Чарлс Мейгс, американски гинеколог, предупреждава именно срещу опитите да се спре "естествените и природни сили, с които Провидението ни е отредило да се наслаждаваме или да страдаме".

Кралица Виктория, която е била бременна или кърмила в продължение на 16 години от 81-годишния си живот, нарича бременността "Schattenseite" - сенчестата страна на брака. Кралицата дори предупреждава дъщеря си, че раждането на дете е "пълно издевателство над усещането за благоприличие на човек (и Бог ми е свидетел, че човек се шокира достатъчно дори само с брака)".

Кралицата си искала хлороформа. И така през 1853 г., преди да роди осмото си дете - принц Леополд, лекарите й разрешават на диша хлороформ в продължение на 53 минути от кърпичка. На нея не просто й харесало, по-късно тя казва "благословен да е хлороформа, успокояващ, укротяващ и възхитителен отвъд измеримото".

Медицинският дебат дали да се прилага обезболяващо по време на раждане притихнал и процедурата станала известна като "chloroform à la reine" (хлороформ по кралски).

Без форцепс, нарежда един от лекарите... И една принцеса умира

Принцеса Шарлот, единственото дете на Джордж IV, принцът на Уелс, е била на едва 21 години, когато ражда първото си дете. Тя е била обожавана от народа и нейната бременност съживила пазара на залози.

Залагайте! Какво ще е името на кралското бебе?

В 3 часа сутринта на 4 ноември 1817 г. съветниците на короната и министри са призовани в двореца - принцесата ражда. Бебето е необичайно голямо и засяда в таза й. Но сър Ричард Крофт, лекар и придворен служител, решил да не използва форцепс, защото вярвал, че по този начин ще навреди повече.

След 50 часа принцеса Шарлът ражда 4-килограмов мъртъв син. Няколко часа по-късно тя се оплаква от силна болка в корема и умира от вътрешен кръвоизлив на 6 ноември. Нейната смърт предизвиква такава обществена вълна от скръб, която по-късно ще бъде сравнявана с мъката по принцеса Даяна.

Сър Ричард, който е силно разкритикуван от колегите си след тази трагедия, се застрелва.

В годините след това лекарите решават, че в някои случаи е по-добре да се намесят в раждането... И да използват лекарства.

Министрите от кабинета да присъстват на раждането? Къде ще му излезе края!?

През 1688 г. кралица Мери, втората жена на Джеймс II, обявява раждането на техния син и така развенчава популярния мит, че тя не може да износи здраво бебе. Джеймс II е католик и за английските протестанти раждането на неговия наследник е доста лоша новина.

По същото време започват да се носят и слухове, че всъщност новороденото е внесено в покоите на Мери и всъщност не го е родила тя. В продължение на векове след това, като застраховка, няколко министри, и в някои случаи самият архиепископ на Кентърбъри, присъстват на раждането на кралски наследник.

Край на този обичай слага крал Джордж VI, когато неговата дъщеря - Елизабет II, се готви да роди първото си дете. Някои и до ден днешен твърдят, че тя се била съгласила с присъствието на вътрешния министър.

Но пък пратеник от Канада настоял, че всички пратеници от всички владения на короната имат право да станат свидетели. Личният секретар на краля, Томи Ласелс отбелязва, че "ако спазваме старият ритуал, не би трябвало да има по-малко от 7 министри".

На следващия ден Бъкингамския дворец обявява, че ще сложи край на "архаичния обичай".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase