Снимка: BBC
fallback

Катедралата Херефорд във Великобритания е дом на много причудливи артефакти и древни съкровища. Сред тях се намира и една от най-старите средновековни карти на света - Mappa Mundi. Тя има статут на обект на световното културно наследство.

"Mappa Mundi се превежда като "дрехата на света", разказва историкът доктор Роузмари Фирман. - Тя е, поне до сега, и най-голямата средновековна карта, която е запазена до днес."

На нея са нарисувани пътищата на поклонниците и на търговците, но далеч не може да бъде използвана като карта, по която да се навигираш. Всъщност, Mappa Mundi е изключително странна. На нея са нарисувани причудливи хора и зверове, които завихрят въображението ни и до днес.

Върху Mappa Mundi има хора от различни раси, някои с глави на кучета, други - с глави или лица върху гърдите си. Същества, които на практика не съществуват.

"На картата се забелязват едно-две дискриминиращи изображения, като например група евреи, нарисувани по не много приятен начин или раси, които хората тогава са смятали за подозрителни или не са знаели нищо за тях", разказва историкът Сара Ароусмит. По думите й, тази карта показва също така, какви са били настроенията по онова време. 

Mappa Mundi по-скоро може да бъде наречена произведение на изкуството, отколкото карта. Според някои експерти, на нея не са изобразени раси, тъй като това е модерен термин, а "чудесни хора", които демонстрират разнообразието на онова, което Бог е създал.

Според Ароусмит, светът от Mappa Mundi малко прилича на съвременния: "Хората си казват "Дали съществуват малки зелени хора?" и някои ще отговорят "Да, има хора в Космоса", или "Да, има други раси на други планети", а много други ще си кажат "Не, невъзможно е".

"Mappa Mundi е невероятно визуално произведение. То е като енциклопедия на образите, но много красива енциклопедия. Естествено, тя е изградена върху християнските виждания за света - Йеросалим е центъра на света."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Lan

преди 5 години

Без да знам латински мога да се обзаложа, че името на картата е Картата на света! :) А относно разсъжденията за "расизма"...без думи, тотално промити мозъци има и все по-промити се очертава да станат.

12

Анонимен

преди 5 години

Глупавите християни 1000 години да се ръководели от такива карти. Ако науката беше продължила да се развива по дивашките християнски канони все още тази карта щеше да е актуална.

11

Burzum

преди 5 години

Кво да очакваш от християнската диващина и невежество....1000 години мрак...и още се кланяте на тоя чукондур!

fallback