Снимки: Reuters
fallback

Някои хора казват, че ако шефът кара "Ферари“, то работникът трябва да може да си купи поне нов "Форд“.  На служителите на автомобилната компания Tesla едва ли се гледа с добро око, ако си купят "Форд“, но със сигурност не могат и да си позволят чисто нов електрически автомобил.

Справка на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ показва, че Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече пари от средностатистическия работник на Tesla (средната заплата е 4600 долара), докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1, пишат от Bloomberg.

В сметката на Мъск са влезли 2.28 милиарда долара, най-вече под формата на акции. Като шеф на Tesla, той взима едва 37 хил. долара, но те са му толкова ненужни, че дори не осребрява чековете за тях.  Заедно с добавките и бонусите, сумата стига 3 милиона долара. Но противоположно на това, неговите служители дори не могат да се докопат до бонуси за завършена цел. За сега Мъск си е поставил 16 такива цели, но компанията му е постигнала едва 2.

Работниците му не само че взимат колосално по-малко пари от шефа си, но възнагражденията им са по-ниски и от тези на инженерите в останалите автомобилни компании. И дори за тази справедливост те няма на кого да се оплачат – служителите на Tesla нямат синдикати.

Други милиардери не са толкова алчни да получават чекове, които не осребряват. Уорън Бъфет  получавал едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Заплащането му било символично, а богатството си той трупал от лично притежавани и търгувани ценни книжа.

Колкото и да е мразен Марк Зукърбърг заради скандалите във Facebook, той взима най-символичното възнаграждение от всички – само 1 долар. Но не бързайте да се възхищавате на щедростта на милиардера да разпределя заплатата си измежду другите служители. Всъщност, той е прибрал 8,85 милиона долара под формата на други отчисления - най-вече за охрана и частни самолети.

С далеч от символични възнаграждения са Джоунъс Призинг, който взима 2500 пъти повече от средностатистическия служител на Manpower, Боб Айгър, който взима над 1500 пъти повече от работещите за Walt Disney и Кевин Джонсън, който прибира 1200 пъти онези, които сервират кафета във веригата му Starbucks.

Но нито един от тях не е толкова алчен колкото Мъск, който, както споменахме, дори не благоволява да осребри чековете си от Tesla. Но навярно пази парите си за черни дни, когато компанията му далеч няма да е първенец при развитието на електрическите автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 4 години

На Мъск и на Епъл средната заплата на инженерите е по - ниска от средната заплата на инженерите в почти всички останали компании от техния ранг. За това и продуктите им са такива, че се нуждаят от много сериозен маркетинг, за да се продават. И съответно компаниите им имат много сериозни отдели за маркетинг с много сериозни заплати. Точно и за това продуктите им се купуват от хора с IQ под средното и се водят имиджови продукти, понеже освен имидж друго не дават.

54

Анонимен

преди 4 години

Тази статия е върхът на журалистическата олигофрения

53

Тео

преди 5 години

Т.е. заплатата му е била 37 хиляди долара, при средна за Тесла 4600 долара, а изкарват, че взима 40668 пъти повече. Проверете си калкулатора, драги! Ако нямате парички ще ви купя един. Според моя е 8,043 пъти повече. Колкото до бонуси и подобни облаги ... всички, повтарям, ВСИЧКИ богати не разчитат на заплатата, както и вие сте отбелязали в статията. Механизмът е сбъркан и започва да дава дефекти. Рано или късно ножицата ще се счупи и няма да има печеливши! Впрочем,Мъск е пич!Цуки е NERD, IMHO!

fallback