Снимка: Pixabay
fallback

В продължение на хиляди години елфите представляват огромна част от историята на Исландия. И колкото и да не ви се вярва, голяма част от обществото, дори и хора, които вече са на преклонна възраст, вярват в съществуването на малки, невидими хора. Някои дори твърдят, че са ги виждали.

Исландците ги наричат huldufólk или "невидими хора“. Представят си ги като малки човечета, които носят леко излезли от мода дрехи. Имат си изградено общество, в което се раждат, живеят и умират. Имат човешки емоции и чувства и... живеят в скали. Макар че местните твърдят, че те обитават цяла Исландия, много рядко можеш да намериш някой, който ги е виждал.

"Те могат да се разкрият ако поискат, но рядко го правят. Никога не знаеш, кога ще дойде този момент“, казва писателката Сигурбьорг Карлсдотир. Тя твърди, че елфите често я посещават в сънищата й.

"Има 10% от хората, които казват, че не вярват. 10%, които са сигурни, че елфите съществуват. Но имаме и всички онези хора по средата, които са „може би“, „вероятно“, „не знам“. Те не отричат съществуването на невидимите хора от страх, че може би наистина има нещо там и то може да им погоди пакост“, обяснява Тери Гунел, професор по футуристика в университета в Исландия.  Много от студентите му казват, че не могат да отрекат съществуването на елфите, защото ще тръгнат да ги преследват.

Дори властите в страната се съобразяват напълно със своите невидими граждани. Пътища и сгради биват реконструирани и премествани, за да не бъде нарушен хабитата на елфите.

Питър Матисън непрестанно си комуникира с администрацията по пътищата в Исландия. "Веднъж ни се наложи да преместим тази огромна скала, защото хората твърдяха, че е църква на елфи“, разказва той. Твърди, че той и колегите му от пътната администрация не вярват толкова в невидимите хора, колкото правят опит да съхранят културното наследство на Исландия. Спомня си обаче, че баба му някога е твърдяла, че в градината им живее елф, който й е приятел.

Но невидимите хора по нищо не приличан на елфите от келтската култура.

"Те по-скоро са сходни с викингите. Тогава хората са били погребвани в могили, които се показвали над земята. С всяко поколение, паметта за хората, положени там, се превръща във все по-мъглива идея за същества, които живеят там, където не можем да ги видим“, обяснява професор Гунел.

Природата в Исландия наистина е драматична и дива, но много красива. Често обаче явления, невидими за човешкото око, могат да разрушат къщата ти – и именно заради това, хората още в древни времена са търсили обяснение на тези явления. А скептиците, които отказват да повярват в елфите понякога могат да бъдат цинични, твърдейки, че с подобни твърдения страната им става за присмех.

"Според мен има натиск от обществото, че всички трябва да вярваме в елфи и е задължително целият свят да знае това, защото се опитваме да привлечем повече туристи“, казва Питър Матисън. Според него, много хора твърдят, че вярват в елфи, но всъщност не е така.  "Можеше и да не преместим онази скала, а да я разрушим. Все пак... това е просто камък“, допълва той.

Но всъщност вярата в елфите помага на Исландия да съхрани невероятната си природа.

"Няма значение дали вярваш или не. Историите за тези същества ни учат да уважаваме природата. И точно заради това, много хора тук изпитват респект към елфите“, казва  Сигурбьорг Карлсдотир.

Въпреки всички усилия, които се полагат за съхраняването им, в Исландия невидимите хора нямат права, но според гражданите, правителството трябва да обмисли, какви права може да има природата, защото самата тя няма глас. А елфите са онези, които и дават право да изрази своите желания.

В страната често идват хора от други държави, които вече са изгубили тази магия, тази връзка с природата. В Исландия можеш да говориш за елфи и други светове, без да бъдеш заключен в лудницата.

"Това прави исландците по-различни. А те обичан да бъдат различни, когато са сравнявани с другите нации“, обяснява професор Гунел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Викингското движение е започнато от северните славяни. По - късно се разпространява и след други народи, но първите викинги са северните славянски племена. От тях не е ставало добри земеделци заради климата.

7

Анонимен

преди 4 години

До 9"Викингството" е било по-скоро занятие, отколкото етническа принадлежност. Преди, по нашите земи е имало хъшове, но тов ане означава, че всички българи са били хъшове.

6

Анонимен

преди 4 години

Имам много добри приятели от Исландия... Тази статия е обидна!

fallback